Radka Kvačková: Jsou soukromé školy zbytečné? Vzpomeňme na České dráhy

úterý 9. ledna 2018 ·

„Pokud se ale někdo domnívá, že je privátní iniciativa za situace, kdy máme dost míst ve veřejných školách, zbytečná, měl by si vzpomenout na České dráhy. Ty taky vždycky tak nějak přepravily každého, kdo potřeboval cestovat po kolejích, ale teprve se vstupem soukromých přepravců se začaly opravdu zajímat o to, co lidi chtějí,“ píše Radka Kvačková v Lidových novinách.


Radka Kvačková (repro ČT)
Kvačková také připomíná výzkum Univerzity Palackého, který se zaměřil na rizikové aktivity mládeže ve věku 11 až 15 let. Nejčastějším prohřeškem žáků základních škol je podle výzkumu falšování rodičovských podpisů. Dotazníkové šetření více než 2000 náhodně vybraných žáků ZŠ a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií překvapilo taky zjištěním, že 27 procent dětí má za sebou fyzické sebepoškozování, tedy že si sami schválně ublížili. Skoro třetina žáků přiznala (ovšem anonymně), že v posledních třiceti dnech pila alkohol, každý dvacátý připustil pohlavní styk.

Celý text naleznete v dnešních Lidových novinách

3 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
9. ledna 2018 v 9:13  

"Pokud se ale někdo domnívá, že je privátní iniciativa za situace, kdy máme dost míst ve veřejných školách, zbytečná, měl by si vzpomenout na České dráhy. Ty taky vždycky tak nějak přepravily každého, kdo potřeboval cestovat po kolejích, ale teprve se vstupem soukromých přepravců se začaly opravdu zajímat o to, co lidi chtějí"

A co lidi na železnici chtějí? Já to moc nevím, protože u nás v gubernii lidi obvykle volí to, co někam vůbec jede...

Ale přijde mi, že ti soukromí dopravci (pokud se nejedná o nějaké lokální společnosti) převážně vyzobávají třešinky typu rychlíky Praha-Ostrava, Praha-Brno-Bratislava... V tom se podobenství celkem povedlo...

Jinak soukromí dopravci mají se soukromými zřizovateli škol ještě jednu věc společnou - mohou svůj byznys rozjet jen pokud jim to MD, příp. SŽDC, povolí.





tyrjir řekl(a)...
9. ledna 2018 v 13:22  

Jednou, když se mi porouchalo auto, jsem jel z Liberce do Hrádku n. N. soukromým vlakem. Po kontrole jízdenky mne průvodčí nevybíravě vyzval, ať přejdu do jiné části vagónu, že prý jsem v 1. třídě. Zeptal jsem se ho, jak jsem to měl poznat. Ukázal mi nějaké nápisy v němčině. Německy umím, byli jsme ale v Česku. Co ode mne pak slyšel, si za rámeček nedal. Já ty vyzobávače rozinek nemusím. Zvlášť když u toho mlaskají a ani jinak dobrých mravů nedbají. Nedávno jsem si na tu několik let starou příhodu vzpoměl. Když vyšlo najevo, že zpráva OLAF byla dána Česku jen v angličtině. J.Týř


Nowak řekl(a)...
9. ledna 2018 v 17:31  

Z toho úryvku nejsem moudrý. Ale obávám se, že bych nebyl moudřejší ani z celého článku. Třeba to někdo celé četl.
Chce pí Kvačkocé říci, že soukromé školství dokáže vyřešit problémové chování věkové skupiny 11 - 15 let? A ten výzkum se snad týkal jen veřejných škol nebo v něm byli i žáci škol soukromých?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.