Ústecký kraj podpoří společné vzdělávání ve školách

sobota 23. prosince 2017 ·

Semináře pro pedagogické pracovníky mateřských, základních i středních škol, další vzdělávání asistentů pedagoga, instruktážní materiály nebo sdílení učebnic a pomůcek pro zdravotně postižené žáky. Tím vším chce Ústecký kraj podpořit inkluzi neboli společné vzdělávání na školách v regionu, popisuje pro Děčínský deník krajský metodik inkluze a bývalý ředitel speciální školy Vladimír Slavík.


Novela školského zákona zaměřená na podporu žáků se speciálními vzdělávacími potřebami vstoupila v platnost v září 2016. Týká se dětí, které jsou zdravotně postižené, znevýhodněné (např. s vadami řeči, poruchami chování apod.), pochází ze sociálně problémového prostředí, ale i dětí s mimořádným nadáním.

„Tito žáci nutně potřebují profesionální podporu, aby se mohli co nejefektivněji rozvíjet a dosahovali tak co nejlepších výsledků ve vzdělávání. S komunikací a učením má totiž v Ústeckém kraji v posledních letech problémy stále více dětí,“ podotýká Vladimír Slavík.

Ústecký kraj chce pomoci hned v několika oblastech. Jednou z nich je podpora vzdělávání pedagogických pracovníků mateřských, základních i středních škol. To by mělo probíhat například formou seminářů se zaměřením na metodické vedení a rozvoj znalostí v oblastech vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. „Zacílíme především na další vzdělávání asistentů pedagoga a jejich spolupráci s učiteli, neboť ta je základem úspěchu,“ vysvětluje Slavík.

Celý text naleznete v příloze Děčínského deníku Vědec, řemeslník nebo technik?

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.