Ústav pro studium totalit se chystá na velká výročí v roce 2018

úterý 26. prosince 2017 ·

Na příští rok připadají kulatá výročí významných historických událostí, spojených s nástupem či posílením totalitních mocí. Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) proto chystá jejich připomenutí pomocí výstav, přednášek, seminářů, knih a koncertů. Budou se týkat tří zásadních momentů československých dějin - Mnichovské dohody a okupace, Února 1948 a vpádu vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Informuje ČTK.

Na "osmičkové roky" bude po celý rok upozorňovat venkovní výstava na frekventovaných místech v Praze. Na reklamních sloupech v retro stylu se postupně objeví dobové materiály k "Vítěznému únoru", k období Pražského jara a také k okupacím - jak srpnové z roku 1968, tak k té, která následovala po podpisu Mnichovské dohody v roce 1938. Ústav během roku chystá i přednášky pro veřejnost k těmto tématům.

Rok 1948 připomene v únoru dokument České televize o Lidových milicích, který byl natočen právě ve spolupráci s historiky z ÚSTR. Na 27. února je naplánována další akce, která má připomenout atmosféru tehdejší doby. Je to koncert Plzeňské filharmonie s názvem "Tvůrčí ohlédnutí za Únorem 1948 aneb Čelem k masám?". Na tomto projektu spolupracoval Český rozhlas a Fakulta umění a designu L. Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

V dubnu začne první z akcí k Pražskému jaru, a to výstava o roce 1968 v Senátu. V srpnu připomenou historici spolu s Českým rozhlasem příjezd okupačních vojsk do centra Prahy, a zaměří se přitom hlavně na oběti, které zahynuly v blízkosti budovy rozhlasu. Projekt s názvem Oběti okupace 1968 vyústí ve webovou aplikaci, ze které zájemci budou moci zjistit podrobnosti o tragických událostech.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.