Ježíš je mostem mezi islámem a křesťanstvím. Muslimové ho mají v úctě, říká britská religionistka

pondělí 25. prosince 2017 ·

Pokud budeme chtít řešit islámský radikalismus u mladých lidí, musíme začít přímo v rodinách. Myslí si to britská religionistka pákistánského původu Mona Siddiquiová. "Muslimové musí více mluvit o těchto problémech," připouští v rozhovoru pro Aktuálně.cz.


Mona Siddiqui (ed.ac.uk)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

V jedné své knize jste napsala, že Ježíš je mostem mezi islámem a křesťanstvím. V jakém smyslu?

Mimo křesťanství je islám jediným náboženstvím, ve kterém je Ježíš přítomen. V žádném jiném ne. Protože je Ježíš zmiňován v Koránu a je muslimy uctíván, je mostem pro vzájemnou komunikaci. Samozřejmě tu jsou velké teologické rozdíly, rozdíly v otázkách doktríny mezi islámem a křesťanstvím. Ale to nevylučuje dialog a komunikaci.

V Evropě vzniká mnoho literatury o islámu, existují výzkumná centra, studijní materiály. Na druhé straně vidíme, že v islámském světě je velmi malý zájem o studium křesťanství, je málo expertů na křesťanství…

Religionistika a studium náboženství patří do humanitních věd a ty jsou obecně v islámském světě upozaďovány. Studenti jsou od nich odrazováni. Dává se přednost vědě a technickým oborům, ne humanitním. S tím, že to dává lepší možnost uplatnit se na pracovním trhu.

Na západě je islám velkým tématem, ale zároveň jako by v mnoha zemích křesťanství uvadalo. Do kostelů chodí lidé málo, církvím ubývá věřících. Je to přirozený proces?

Myslím, že na Západě se jedná o jakousi deziluzi z institucionalizovaných podob náboženství. Jde o součást nedůvěry v instituce. Ano, institucionalizované křesťanství je v západní Evropě na ústupu, církve už nejsou silou držící společnost pohromadě jako v minulosti. Ale myslím si, že lidé budou vždy usilovat o hledání něčeho, čemu budou věřit, byť to bude jinými cestami, než je dosavadní podoba křesťanství nebo islámu.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.