Učitelka vyhozená za dozor ve sprchách zvítězila, další soud už nebude

čtvrtek 28. prosince 2017 ·

Vyhazov učitelky Vandy Fabianové ze školy v Tršicích na Olomoucku je definitivně neplatný. Ředitel školy Jaromír Vachutka po porážkách u okresního i krajského soudu poněkud překvapivě vzdal možnost zkusit výsledek vleklého sporu zvrátit u Nejvyššího soudu. Informuje iDNES.cz.

Vanda Fabianová (repro ČT)
Vachutka propustil Fabianovou v květnu 2016, bezprostředně poté, co se učitelky a žáci prvního stupně vrátili ze školy v přírodě v Jeseníkách. Vadilo mu především to, že se kantorka při večerní hygieně zavírala s chlapci ze své třídy ve sprchách, kde je detailně instruovala, jak provádět hygienu v intimních partiích. Ředitel to označil za nepatřičné chování a zneužívání.

Podnět k vyšetření případu měli na stole i okresní a krajští státní zástupci, ale pokaždé jej bez dalšího prověřování odložili jako neopodstatněný. Na soud se naopak obrátila Fabianová – školu žalovala pro neplatnost výpovědi. Jak okresní, tak odvolací krajský senát jí dal za pravdu a konstatoval, že nic závadného nespáchala.

Případ se mezitím podepsal na pedagogickém sboru školy. Část kantorů veřejně podpořila ředitele Vachutku, další zhruba polovina učitelů naopak po obci žádala jeho odvolání. Vztahy ve škole se zabývala i hloubková kontrola z oblastního inspektorátu bezpečnosti práce. Žádná pochybení ale neodhalila.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.