CERMAT: Přihlašování škol k maturitní generálce je v plném proudu

úterý 4. května 2010 ·

Počet středních škol a odborných učilišť, které se v uplynulých deseti dnech přihlásily k projektu Maturitní generálka MAG´10, rychle narůstá. Informovanost vedoucích pracovníků škol o maturitní generálce i o přípravě realizace maturitní zkoušky v roce 2011 podpoří i maraton informačních seminářů, který startuje právě dnes.

K maturitní generálce MAG´10, která proběhne letos na podzim, se školy mohou přihlašovat od 21. března. Naopak nejzazší možný termín k podání přihlášky byl stanoven na 14. května.

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání CERMAT při té příležitosti pořádá sérii dvouhodinových informačních seminářů, v rámci kterých budou pracovníci CERMATu informovat o projektu MAG´10 i průběhu příprav na spuštění reformované maturity ředitele škol ve všech krajích ČR. První z nich odstartovaly v dnes ráno, poslední proběhne ve středu 12. května v odpoledních hodinách.

„Informační semináře pořádá CERMAT ve spolupráci s odbory školství krajských úřadů. Jejich cílem je osobně přednést přesné, nezkreslené a úplné informace o přípravě, podmínkách a financování MAG'10 přímo ředitelům škol nebo jejich zástupcům a poskytnout jim prostor pro diskuzi nejen na toto téma," uvedl ředitel CERMATu Pavel Zelený s tím, že celkem pět týmů pracovníků CERMATu zvládne v průběhu osmi pracovních dní celkem 47 seminářů.

Svoji účast v MAG´10 musí školy CERMATu potvrdit do 14. května. Účast v generálce pro školy není povinná, přesto lze očekávat velký zájem škol.

„Maturitní generálka je jedinečnou příležitostí pro žáky posledních ročníků maturitního studia získat přímou zkušenost s testy a písemnými pracemi povinných zkoušek společné části maturitní zkoušky. A nejde jen o vlastní výsledky, které dostanou nejpozději 10 dnů před tím, než budou podávat přihlášky k ostré maturitě a tedy před tím, než budou volit své maturitní předměty a jejich obtížnost. Získají rovněž přímou zkušenost s tím, jak budou zkoušky organizovány a jak budou probíhat," uvedl ředitel Zelený.

MAG´10 je podle jeho slov současně dobrou zkušeností a bohatým zdrojem informací pro učitele. Ti získají podle Pavla Zeleného nejen praktickou zkušenost se způsobem hodnocení písemných prací a zadáváním zkoušek, ale na základě výsledků a znalosti obsahu zkoušek budou schopni účinněji směřovat přípravu svých žáků na zadání povinných zkoušek společné části.

V neposlední řadě bude MAG´10 významnou zkušeností rovněž pro ředitele a jimi nominované maturitní komisaře. Ověří si při ní organizaci zkoušek, zajištění podmínek pro přípravu, samotný průběh a vyhodnocení výsledků písemných prací.

18 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
4. května 2010 v 1:28  

Já bych se také přihlásil, až bych brečel.
Zatím marně čekám na zveřejnění Katalogů pro ICT. Pan Zelený snad v jakémsi pr rozhovoru zmínil konec dubna toho roku. Tuším, že podle vyhlášky to má být dva roky předem.
Mýlím se v něčem nebo mi unikla zpráva o nějakém odkladu onoho zveřejnění nebo snad dokonce maturitní zkoušky?

Anonymní řekl(a)...
4. května 2010 v 8:33  

Počet přihlášených škol prý rychle narůstá, ale zatím se jich prý přihlásilo 150.

Anonymní řekl(a)...
4. května 2010 v 8:37  

Kdybyste pozorněji sledoval politickou scénu, zajisté by Vám neunikla informace o odkladu státní maturitní zkoušky, na kterém se shodly všechny politické subjekty napříč politickým spektrem.

Anonymní řekl(a)...
4. května 2010 v 8:53  

V plnem proudu ano, ale nikdo se tam nehlasi

http://www.novinky.cz/domaci/199252-kvuli-kritice-statnich-maturit-od-cssd-a-ods-odmitaji-skoly-generalku.html

Anonymní řekl(a)...
4. května 2010 v 9:05  

Tak se nehlašte a budete mít klid. Tedy až do té doby, než se vás budou studenti a rodiče ptát, proč si to právě oni nemohli vyzkoušet...

Luděk Blaha řekl(a)...
4. května 2010 v 9:46  

budou studenti a rodiče ptát, proč si to právě oni nemohli vyzkoušet...

Maturitní generálka se bude pro studenty a jejich rodiče organizovat každý rok?

poste.restante řekl(a)...
4. května 2010 v 9:52  

Tohle je v podstatě PR článek, kde přání je otcem myšlenky. CERMAt chce vytvořit zdání o tom, jak se všechny školy hrnou do generálky. Kdyby tomu tak opravdu bylo, nepochybuji, že by uvedli také počty přihlášených škol.

Při hodnocení situace je nutno vycházet z těchto bodů:
1. Lídři obou stran aspirujících na sestavení vlády se shodují v tom, že státní maturity se mají zastavit, anebo rovnou zrušit a pak možná "předělat".
2. Bez ohledu na bod 1., zákon platí a zatím ho nikdo nezrušil.
3. Technická novela už schválena nebude. Může se tak stát, že příliš mnoho dítek na generálce shoří jak mastný papír. A to je politicky nepřijatelné.
4. Přípravy a realizace jsou věcí exekutivy. Co brání Nečasovi a ODS aby svou nominantku Kopicovou instruovali, ať se tak moc nesnaží? Minimálně by se uspořilo dost peněz, když chtějí akci odpískat.
5. CERMAT se bude "snažit" a "organizovat", dokud to půjde. Přece si nevypustí rybník.

Závěr:
1. Něco jsme si vymysleli.
2. Realizaci jsme zprasili.
3. Nikdo to nechce. (Skoro.)
4. Přesto na tom dále pracujeme.
5. Bez ohledu na to jak to dopadne, za všecno nakonec budou moci středoškolští učitelé.
Jak typicky české.

Ygrain řekl(a)...
4. května 2010 v 12:00  

, Bez ohledu na to jak to dopadne, za všechno nakonec budou moci středoškolští učitelé

Na vytváření vhodného národního povědomí, kdo že za to může, už se pracuje.

Simona CARCY řekl(a)...
4. května 2010 v 12:04  

To Blaha, 9:46 - pokud bych vás mohla považovat za průřezový vzorek českých kantorů, pak se nedivím, kam to školství došlo. Otázky hodné okresního tajemníka strany ve vašich ústech nevypadají o nic moudřeji.

Anonymní řekl(a)...
4. května 2010 v 12:23  

Stále mně vrtá hlavou, zda Simona Carcy je pedagožka nebo je to pouze krycí jméno ředitele Zeleného.

Kalashnikoff řekl(a)...
4. května 2010 v 12:25  

poste.restante:
Pane kolego, tento bod "1. Lídři obou stran aspirujících na sestavení vlády se shodují v tom, že státní maturity se mají zastavit, anebo rovnou zrušit a pak možná "předělat" sice leccos naznačuje, ale při míře lhavosti a podrazáctví, kterou od dob opoziční smlouvy jak ČSSD, tak ODS reprezentují a dennodenně předvádějí, neuvěřím, dokud nebude ten odklad ev. zrušení vyhlášeno. On pantatík Klaus také mobilizoval proti levici a pak s ní uzavřel onu oposmlouvu. Zeman žvanil o spálené zemi a tunelech a nic nevyšetřil, Standa Koloťuk to myslel upřímně s bordelmamá Barkovou a Topolánek měl Tlustou peněženku a "hardóna" u Berlusconiho... Co tedy naslibuje politická svoloč před volbami bývá leckdy v přímém rozporu s tím, co se děje po volbách. Termín "objektivní příčiny" patří k politickému ptydepe minimálně od dob normalizace. Jedno je ale jasné - budou se snižovat platy maturita nematurita. Někde ta tlupa politických vyžírek a nichtsmachrů peníze musí vzít a kde jinde než ve státním sektoru. Nic hezkého nás nečeká...

Luděk Blaha řekl(a)...
4. května 2010 v 13:16  

okresního tajemníka strany ve vašich ústech

Mne může, paní Carcy, urazit jenom inteligent.

Luděk Blaha řekl(a)...
4. května 2010 v 13:38  

Očekávám tedy Vaši omluvu.

Anonymní řekl(a)...
4. května 2010 v 15:29  

Kvůli kritice státních maturit od ČSSD a ODS odmítají školy generálku
Ministerstvu školství hrozí z ostudy kabát. Do plánované podzimní generálky státních maturit, jejíž příprava vyjde na 140 miliónů korun, se zatím přihlásilo pouze 150 středních škol z celkových 1433.
http://www.novinky.cz/domaci/199252-kvuli-kritice-statnich-maturit-od-cssd-a-ods-odmitaji-skoly-generalku.html
Z jenerálky se začíná pomalu stávat fraška.

poste.restante řekl(a)...
5. května 2010 v 11:13  

Kalashnikoff:
Co tedy naslibuje politická svoloč před volbami bývá leckdy v přímém rozporu s tím, co se děje po volbách. Termín "objektivní příčiny" patří k politickému ptydepe minimálně od dob normalizace.
Souhlasím beze zbytku.
Proto jsem také hned vypíchnul bod 2. Bez ohledu na bod 1., zákon platí a zatím ho nikdo nezrušil.
Do jisté míry tedy ministryni chápu. Ja vázána platnými zákony stejně jako my všichni. Bez ohledu na to, jak jsou zákony blbé.

Anonymní řekl(a)...
5. května 2010 v 14:51  

Nedělejme z ministryně oběť blbých zákonů. Ona řídí školství, má tudíž i odpovědnost za činnost MŠMT i všech podřízených institucí včetně CERMATu. Politici mohou státní maturity zavést nebo zrušit, ale jejich formu připravili úředníci pod vedením všech našich ministrů školství.

krtek řekl(a)...
6. května 2010 v 10:13  

Jenže forma je také dána zákonem - písemný test z CJL, CIJ, MAT a dalších + ústní zkouška a písemná práce z CJL + ústní zkouška z CIJ. Má-li být součástí společné části nové maturity, musí někdo garantovat určitou úroveň. A to přísluší CERMATu - bohužel úroveň žáků je taková, že pro základ je zvolena "lehce ztížená základní škola". Ale všechno je to v zákoně. Apropo - co SCIO? Jak zaručí, že studenti nebudou u jejich představy maturity podvádět? Hodí zodpovědnost na školy!

poste.restante řekl(a)...
7. května 2010 v 8:52  

Perličky posbírané ze seminářů pro ředitele k MAG:

Otázka: Jak máme vyřešit provoz školy během MAG, když většina učitelů bude u generálky a ostatní nepokryjí suply a dozory u ostatních (1. - 3.) tříd?
Odpověď: Máte přece k dispozici ředitelské volno.
Navazující otázka: Ale ředitelské volno využiju u normálních maturit, tak jak mám zajistit provoz školy a bezpečnost žáků?
Odpověď: Nad tím jsme nepřemýšleli. Musíte si poradit.

Otázka: Na naší (malé) škole nemáme dost hodnotitelů. Jak máme postupovat?
Odpověď: Můžete využít hodnotitelů z jiných škol.
Komentář (z jiné školy): To víte, že jo. Určitě vám půjčím hodnotitele v době, kdy je sám budu potřebovat.

Otázka: Jak máme zkoordinovat činnost hodnotitelů - budeme si muset půjčit z jiné školy a protože máme hodně odpoledního vyučování "dálkových" studentů, bude problém vůbec najít čas?
Odpověď: Hodnotitelé mohou pracovat po večerech a třeba i doma.
Navazující otázka: To si snad děláte legraci. Na školeních bylo jasně řečeno - hodnotitelé musí pracovat společně, v jedné místnosti v jednom čase ...?
Odpověď: No, však to znáte. Jednu věc říkají předpisy a jiná věc je, jak to probíhá ve skutečnosti...
Komentář: Jo, přesně do té doby, než někdo zpochybní zákonný průběh maturit anebo hodnocení.

Otázka: Na naší (malé) škole nemáme dost zadavatelů. Jak máme postupovat?
Odpověď: Že by mohla nastat taková situace, s tím jsme vůbec nepočítali.

Otázka: Co když dojde ke krádeži, poškození DDT? Jak je to s pojištěním?
Odpověď: To je ošetřeno ve smlouvě.
Komentář: To tedy není.
Odpověď: Aha, na to se tedy budeme muset podívat.

Otázka: Proč probíhají semináře teď, když je ve školách spousta jiné práce? Uzavírání klasifikace, vysvědčení, přijímačky, maturity? To nešlo udělat třeba o dva měsíce dřív?
Odpověď: Dříve se nám semináře nepodařilo připravit a zorganizovat.
Komentář (potichu): A co jste tam teda těch 12 let celou dobu dělali?

Ještě by se pár našlo, ale i tak stačí...

Zdá se, že vše je skvěle promyšleno a připraveno.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.