Soud potvrdil neplatnost výpovědi učitelky za dohled při umývání dětí

úterý 26. září 2017 ·

Krajský soud v Ostravě potvrdil prvoinstanční rozsudek, že výpověď učitelky ze Základní školy v Tršicích Vandy Fabianové za údajné sexuální obtěžování dětí při dohledu na jejich hygienu na škole v přírodě je neplatná. Soud znovu uvedl, že k žádnému obtěžování nedošlo. Informuje iDNES.cz.


Vanda Fabianová (repro ČT)
Žalobě Fabianové na neplatnost výpovědi vyhověl už v březnu olomoucký okresní soud (psali jsme zde), škola se ale proti verdiktu odvolala. Podle předsedy odvolacího senátu Krajského soudu v Ostravě Otakara Pochmona však prvoinstanční soud řádně přihlédl ke všem okolnostem.

„Nikdo neutrpěl žádné následky, děti celá situace nijak nepoškodila a rodiče s ní neměli problém. Učitelka neporušila pracovní kázeň zvlášť hrubým způsobem, kvůli čemuž dostala výpověď,“ konstatoval soudce Otakar Pochmon.

Poukázal také na to, že nedává smysl, aby učitelka děti sexuálně obtěžovala, a pak o své přítomnosti při mytí ve sprchách otevřeně mluvila před kolegyněmi.

Ředitel tršické školy Jaromír Vachutka, kterému v prosinci končí funkční období, o pozici se ale může ve výběrovém řízení ucházet znovu, bezprostředně po vynesení rozsudku uvedl, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Ygrain řekl(a)...
26. září 2017 v 13:43  

Pan ředitel má zřejmě dojem, že udělat ze sebe vola dvakrát pořád není dost. Kdopak bude platit náklady soudního řízení, škola? Měl by platit pan ředitel ze svého.

Q. E. D. řekl(a)...
26. září 2017 v 17:13  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Q. E. D. řekl(a)...
26. září 2017 v 17:14  

Platit bude samozřejmě škola, potažmo zřizovatel (obec), potažmo daňoví poplatníci (my). A „pobavilo“ mě, že zřizovatel nemůže ani po tomto rozsudku ředitele okamžitě odvolat. Ředitel může evidentně porušovat právní předpisy zcela volně.

jir řekl(a)...
27. září 2017 v 10:54  

Jednou přeměněný býk, už býkem nikdy nebude.

tyrjir řekl(a)...
27. září 2017 v 11:26  

zřizovatel nemůže ani po tomto rozsudku ředitele okamžitě odvolat. Ředitel může evidentně porušovat právní předpisy zcela volně.

Zřizovatel, myslím, v takovémto případě (neschopnost nebo úmyslné protiprávní jednání typu bosing?) ředitele odvolat může. Ředitel ani nikdo jiný nesmí volně porušovat právní předpisy. Regulérním důvodem dosavadního neodvolání dotyčného ředitele by mohla být obava zřizovatele, že, pokud by v dosud neukončeném soudním sporu uspěl ředitel, mohly by být škody zřizovatele značné. Je tu tedy etická i právní otázka, jaký nejúčinnější postup v daném případě zvolit. Nevím zda by v takovém případě mohlo pomoci na "akci ředitele" reagovat nějakou protiakcí, například antidiskriminační žalobou nebo možná i trestním oznámením. Zveřejněná argumentace dotyčného ředitele se mi zdá natolik vágní, že bych o takové protiakci možná uvažoval. Zřejmě by tu mohly a měly pomoci školské odbory, školský ombudsman MŠMT nebo paní ombudsmanka.

J.Týř

tyrjir řekl(a)...
27. září 2017 v 11:49  

PS: Docela by mě zajímalo, zda se ta věc o údajném "sexuálním obtěžování" k dotyčnému panu ředitelovi donesla
a) od žáků nebo rodičů
b) od kolegů postižené paní učitelky.
Pokud by b) bylo správně, s protiakcí bych asi příliš neváhal.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.