Průzkum: Polovina školáků na ZŠ si už musela půjčit peníze

čtvrtek 7. prosince 2017 ·

Hospodaření s penězi dělá v Ústeckém kraji problémy už i dětem na základních školách. Peníze na útratu pro vlastní potřebu už si někdy půjčila polovina z nich, čtvrtina dokonce několikrát a mnohé měly problém své dluhy později splatit. Vyplynulo to z průzkumu, který mezi 108 žáky druhého stupně základních škol a studenty v primách až terciích víceletých gymnázií provedla pro Českou spořitelnu agentura Millward Brown. Informuje MF DNES.


Filip Hrubý (linkedin.com)
„Sedmačtyřicet procent zadlužených dětí mělo problém půjčené peníze vrátit,“ upozorňuje mluvčí České spořitelny Filip Hrubý s tím, že každé šesté dítě narazilo na potíže se splácením dluhů už vícekrát.

Většinu informací o tom, jak s penězi hospodařit, získávají děti od svých rodičů. S rostoucím věkem dětí ale roste i význam využití sociálních sítí. Čím jsou děti starší, tím lépe podle průzkumu dokáží s penězi vyjít. „Polovina školáků už zažila situaci, kdy platili více než 1 000 korun a přibližně 6 procent dětí uvedlo, že platilo za nákup hotově více než 10 tisíc korun,“ uvádí Hrubý.

Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

1 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
7. prosince 2017 v 9:53  

108 žáků 2. stupně a nižších ročníků gymnázia v Ústeckém kraji? No, nemá tolik žáků jedna menší venkovská škola?
Má v tak malém souboru smysl operovat s 47 či šesti procenty?

A co se zjistilo? Peníze na vlastní spotřebu jsem si občas - od spolužáků či sourozenců - občas půjčil i já. Potíže s vracením měli pro změnu občas děti, které si půjčily ode mne...

Kdo průzkum zadal a proč?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.