Martina Berdychová ke slučování škol: Starostové mi řekli, že na zachování víceletých gymnázií mají zájem

sobota 16. prosince 2017 ·

„Pro nás je nejdůležitější kvalita vzdělávání. Jsme v situaci, kdy nabídka razantně převyšuje počet dětí. Ředitelé přijmou kohokoli a tím se snižují se požadavky na jejich kvalitu. Do maturitních oborů se přijímají žáci, kteří na maturitu nemají, měli by být na učňovském oboru a řádně se naučit řemeslo,“ říká Martina Berdychová v rozhovoru pro MF DNES. Náměstkyně hejtmana pro školství Berdychová je autorkou návrhu na slučování 21 škol v Královéhradeckém kraji.


Martina Berdychová (vychodocesi2.cz)
V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Překvapily vás poměrně ostré protesty proti slučovacím plánům?

Spíš mě překvapili někteří vystupující, kteří náhle změnili názor. Byli jsme na něčem dohodnuti, ale pak zazněl pravý opak, popřípadě podali zkreslené informace. Ale to se stává. Já jsem čekala, že kritika bude ještě větší. Když mluvíte s lidmi v terénu, všichni vám odsouhlasí, že optimalizace je nutná, protože školství se dostalo do stavu, že se s ním musí něco udělat. Problém však nastane, když se to dotkne jejich města, jejich školy. ..

Ale opakuji: čekala jsem, že to bude ještě ostřejší.

To se možná dočkáte za rok, až představíte návrh na sloučení gymnázií.

Od začátku jsem říkala, že krok, který předkládáme, není nikterak radikální, víceméně jím zachraňujeme vzdělávání na malých městech. Otázku gymnázií chceme otevřít až v příštím roce, ale je pravda, že to bude ještě mnohem náročnější.

Máte již ve věci optimalizace gymnázií alespoň rámcovou představu jak ji provést?

Návrh konkrétních kroků budeme připravovat s odborem školství. Oslovila jsem starosty hlavně menších měst, jestli mají zájem na zachování víceletých gymnázií. Setkáváme se totiž třeba s tím, že ta osmiletá jsou konkurencí pro základní školy a odebírají jim děti. Mimochodem, když Česká školní inspekce porovnávala vědomosti žáků šesté třídy a těch z prvního ročníku střední školy, šesťáci toho z češtiny a matematiky uměli víc. Musíme si položit otázku, co se na základních školách děje a proč poměrně velké procento dětí hlavně v menších městech odchází na víceletá gymnázia. Téměř všichni starostové mi řekli, že na zachování víceletých gymnázií mají zájem, takže to nebude jednoduché.

Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
16. prosince 2017 v 12:06  

pokud obec školu chce,nechť si ji platí,na západě jsou municipální školy v kategorii soukromé

Milan Keršláger řekl(a)...
18. prosince 2017 v 11:32  

Učil jsem na víceletém gymnáziu a učím i na ZŠ a SŠ. Rozsah výuky a atmosféra ve třídě je na gymnáziu se ZŠ nesrovnatelná. Ten zmíněný výsledek buď smrdí zfalšovaným výzkumem nebo otřesným gymnáziem (kde se to "zjistilo").

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.