Výdaje na školství v poměru k HDP posledních 6 let postupně klesaly, připomíná spolek Pedagogická komora

úterý 21. listopadu 2017 ·

Výdaje na školství v poměru k HDP posledních 6 let postupně klesaly z 4,3 % (2011) na 3,7 % (2016). Přestože několik let HDP roste, na školství se to neprojevuje ani v absolutních částkách. Výdaje na školství v roce 2011 a 2016 byly prakticky totožné... „Kde je proklamovaná priorita školství?,“ ptá se Radek Sárközi ze spolku Pedagogická komora.



Zdroj: Pedagogická komora
























 
 
 
 
 
 
 
 





2 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
21. listopadu 2017 v 11:34  

Já bych odpověděl, ale nebylo by to slušné.

tyrjir řekl(a)...
23. listopadu 2017 v 5:19  

Kdo a jak zodpovídá za zhoršení už tak kritického stavu školství v České republice?

Jsem názoru, že přímou zodpovědnost za tento stav mají především předseda vlády a ministři školství zvolení a jmenovaní za hlavní vládní stranu ČSSD, když tyto osoby v posledních čtyřech létech

- dopustily zmenšení podílu školského rozpočtu na HDP a nejhorší platy učitelů v zemích OECD a doprovázely to ne pravdivým tvrzením, že školství je pro vládu ČR a ČSSD priorita a že učitelům bylo tzv. pomoženo,

- za této situace byly školám a učitelům uloženy další koncepčně, organizačně a finančně ne dostatečně zajištěné úkoly především sociálně zdravotnického (pečovatelského) charakteru (inkluze a návrh Kariérního řádu), což se odrazilo v dalším zhoršení podmínek pro kvalitní vzdělávání, přičemž

- výše uvedené jevy byly doprovázeny, myslím, poměrně rozsáhlou korupcí při čerpání vzdělávacích EU dotací, která, na rozdíl od korupce při čerpání sportovních dotací, není zřejmě dosud řádně vyšetřována, když ani MŠMT ani Úřad vlády dodnes řádně neodpověděly na příslušné podněty z let 2013 až 2016* atd.

* K tomu viz např. příslušná zjištění Nejvyššího konstrolního úřadu týkající se systémových vzdělávacích projektů realizovaných v Národním ústavu pro vzděláváni (NÚV), dále viz fakt, že NÚV je už víc než třicet měsíců bez řádně jmenovaného ředitele a fakt, že řízením NÚV byl se nově ujal náměstek ministra pro vzdělávání, který je za dosavadní stav v NÚV spoluodpovědný.

J.Týř

* K dokreslení přístupu MŠMT a Úřadu vlády k nesrovnalostem při čerpání vzdělávacích EU dotací viz i NÚVovské elegie:
http://www.ceskaskola.cz/2017/08/vychova-po-cesku-studentka-porovnala.html#comment-5107743372624675431

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.