Učitelů-mužů každý rok ubývá

sobota 4. listopadu 2017 ·

V roce 2006 učilo na českých školách 19,4 procenta mužů. Do roku 2016 jejich podíl poklesl na 17 procent. Pokles je to sice pomalý, ale setrvalý, od roku 2006 se nezastavil ani na jediný rok. Mužů ubylo na školách základních i středních, jedinou výjimkou jsou školy mateřské, tam ale pětinásobné zvýšení podílu mužů-učitelů znamená, že jich tam loni působilo celkem jen 181. Informuje MF DNES, která přináší i rozhovory se třemi učiteli.


Drahomíra Raveane (facebook.com)
Že by se tento trend v příštích letech zastavil a muži se do škol vrátili alespoň ve stejném počtu, jako tomu bylo před deseti lety, není pravděpodobné. Do škol totiž v posledních letech nastupuje čím dál méně absolventů učitelských oborů a u mužů je tento úbytek ještě zřetelnější než u mladých učitelek.

Udržet muže ve školství se nedaří, přestože po celou svou kariéru berou v průměru více než jejich kolegyně, u začínajících učitelů tvoří tento rozdíl přes dva tisíce korun.

„Ve školství jsou platy takové, jaké jsou. Uživit rodinu je pro muže velký problém. Buď je to člověk, který má něco za sebou, třeba je i v důchodovém věku, nebo je to člověk mladý a bez závazků, který si to ještě může dovolit,“ říká Drahomíra Raveane, ředitelka ZŠ Libčice nad Vltavou.

Citované texty naleznete v dnešním vydání MF DNES.

2 komentářů:

BP řekl(a)...
4. listopadu 2017 v 17:21  

V naší škole pracuje 25 mužů pedagogů a 17 žen učitelek, z toho 3 mladí muži a 3 mladé ženy jako začínající (na mateřské dovolené máme mimo to 4 maminky). V důchodovém věku z daného počtu jsou 3 kolegové a 1 kolegyně.
Asi jsme výjimečná škola, vymykající se statistikám.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
4. listopadu 2017 v 18:40  

Váš příspěvek naznačuje, že ta statistika taková není a mužů je dost. Výjimeční budete určitě.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.