Zdeněk Sotolář: Kam tečou peníze na inkluzi? A kam nedotečou?

sobota 4. listopadu 2017 ·

Nelze popřít, že někdy dotečou i k žákům. Třeba peníze na asistenty nebo peníze na pomůcky. Ale podívejme se, kam ty velké inkluzivní peníze s urputnou samozřejmostí nedotečou. Například nedotečou k učitelům. Kolik jich doteklo v souvislosti s inkluzí k učitelům?


Zdeněk Sotolář (archiv autora)
Nedávno jsem tady vypočítával, kolik papírů se točí kolem individuálních vzdělávacích programů (a na některé jsem zapomněl). Zeptám se jednoduše: Co za to? Ministři běžně zdůvodňují statisícové odměny pro své věrné úředníky jakousi prací navíc. Ale co je tohle zběsilé inkluzivní papírování? Samozřejmost?

Novela novely vyhlášky 27 praví, že asistent provádí „přímou pedagogickou činnost při vzdělávání a výchově podle přesně stanovených postupů a pokynů učitele“. Fajn. MŠMT si v kariérním řádu dokázalo vymyslet příplatky pro zbytečné pozice, např. pro jakési koordinátory sebehodnocení, ale kdo zaplatí učícímu učiteli vedení asistenta a přípravu těch přesně stanovených postupů? Samozřejmost?

Volání učitelů, aby inkluzivní vyhláška byla pozastavena a promyšlena, nebylo vyslyšeno, ale kritikům byla nasazována psí hlava. Obě novely dokazují nepřipravenost a jsou jen zoufalým přiškrcováním penězotoku, protože ministerští pochopili, kolik inkluze stojí. A to máme českou variantu inkluze, která se vší silou snaží obejít bez speciálních pedagogů. Tam také peníze nedotečou. Samozřejmost?

Se souhlasem autora převzato z jeho blogu

1 komentářů:

Ygrain řekl(a)...
4. listopadu 2017 v 16:03  

Samozřejmě. Jak jinak? Když nepočítali s penězi na věci zcela očividné, nějaké odměny pro učitele za práci navíc jim přece naprosto nemohly přijít na mysl.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.