Speciálním školám na Děčínsku chybí děti, může za to inkluze

neděle 19. listopadu 2017 ·

Problémy s nedostatkem žáků řeší speciální základní školy na Děčínsku. Inkluze, která zdravotně postižené děti zařazuje do klasických tříd, zavinila, že některé tyto školy letos vůbec neotevřely první třídy. To se týká například Speciální základní a praktické školy v Rumburku. Novela školského zákona, která obsahuje pravidla o inkluzi, funguje druhým školním rokem. Děti s lehkou mentální retardací mají podle ní navštěvovat klasickou základní školu. Do speciálních škol tak nastupuje jen velmi málo dětí. Reportáž přináší Deník.cz.




„Prvňáčky nemáme vůbec. Úbytek žáků pociťujeme, na prvním stupni máme jednu třídu a v ní jsou čtyři ročníky. To je hrozné,“ uvedl ředitel Speciální základní školy v Rumburku Vladimír Šamša.

„Když jsem před 25 lety nastoupil, tak tu bylo 120 žáků z celkové kapacity 126. A to tu byly jen třídy pro žáky s lehkým mentálním postižením. Za posledních deset let to postupně klesalo a teď máme jen 46 dětí. A kdyby tu nebyly speciální třídy pro středně a těžce postižené děti a praktická škola, je jich daleko méně. Bez těchto žáků by byl úbytek asi 80 procent,“ upřesnil Šamša.

Podle něj budou dopady inkluze ještě znatelnější. „Po deseti letech se určitě přijde na to, že tudy cesta nevede. Tyto děti chtějí jiný přístup, nepochopí látku hned, ale třeba napodesáté. Proto je to komplikované a je to problém,“ myslí si Vladimír Šamša.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

aknelka řekl(a)...
19. listopadu 2017 v 18:19  

Ne, tomu nevěřím. K žádnému vyhladovění speciálních škol nedojde. Přece to psali na České škole.

poste.restante řekl(a)...
19. listopadu 2017 v 18:30  

Kdyby jenom na ČŠ.
Hlavně to říkali všemožní politici, úředníci a aktivisté v televizi, médiích, tištěných periodikách a vůbec všude.
Dokonce tomu možná i někteří věří.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.