Ředitelka gymnázia: V alternativní třídě jsou aktivnější studenti

neděle 19. listopadu 2017 ·

Pražské Gymnázium Na Zatlance v září otevřelo novou třídu s alternativním vzdělávacím programem. Přijalo do ní 30 studentů, které vedení školy vybralo ze 75 přihlášených uchazečů. Navzdory nižšímu zájmu, než byl na standardní část gymnázia, věří vedení školy, že alternativní třída se na škole osvědčí a bude dobře fungovat. Ředitelka gymnázia Jitka Kmentová v rozhovoru s ČTK řekla, že to záleží především na kvalitě učitelů a jejich spolupráci.


Jitka Kmentová (repro ČT)
Tvůrci nového způsobu gymnaziálního vzdělávání se inspirovali inovativními školami v Česku i zahraničí. Studenti by si zde měli více osvojit takzvané měkké dovednosti jako vnitřní motivaci, zvídavost, kreativitu a samostatnost.

Samostatně se budou učit češtinu, cizí jazyky, matematiku, tělocvik a tvorbu odborných prací. Další předměty se budou vyučovat v tematických blocích, součástí studia budou i dobrovolnické aktivity a expedice.

Na tuzemských gymnáziích se jedná zřejmě o výjimečný program. Většina rodičů je zatím k jeho koncepci spíše nedůvěřivá. Sama škola si nebyla jistá, jak velký zájem vzbudí.

Garant vzdělávacího programu ALT Lukáš Šlehofer doufal alespoň ve stovku zájemců, což by odpovídalo zájmu o standardní část gymnázia, kam se dostane každý třetí přihlášený. Nakonec se přihlásilo 75 dětí.

"Myslíme si, že to bylo hodně i tím, že lidé nevěděli, do čeho jdou. Tak uvidíme, jak to bude později," řekla Kmentová.

Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Jirka řekl(a)...
19. listopadu 2017 v 21:16  

Nejsou náhodou aktivnější právě proto, že byli aktivnější již před začátkem studia a alternativu si aktivně vybrali? Ozvěte se paní ředitelko, až budou nějaké měřitelné výsledky a doufám, že použijete i výsledky přijímacího řízení apod.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
20. listopadu 2017 v 13:09  

Aby s těmi měkkými dovednostmi tvrdě nedopadli.

Nowak řekl(a)...
20. listopadu 2017 v 17:23  

Zatím oněm "studentům" vydržela aktivita 2 a půl měsíce. Bylo by slušné chlubit se výsledky tehdy, až nějaké budou.
Mimochodem: "Přijalo do ní 30 studentů ..." - oni snad byli studenti již na ZŠ, nškdo by si třeba myslel, že se jimi stali až na G.

Nowak řekl(a)...
20. listopadu 2017 v 21:43  

Zkusím být objektivní a bez ironie.
O této alternativní třídě už jsme mohli číst hodně informací. Ty podrobnější naznačují, že je projekt pečlivě připraven. Paní ředitelka mu dělá maximální veřejnou propagaci - možná i proto, že je projekt drahý, potřeboval sponzory a ti chtějí vidět výsledky. (Něco stála příprava, dražší bude časté dělení třídy na semináře podle zájmu studentů, dílčí projekty a další aktivity, integrované předměty prý budou současně vyučovat dva vyučující, takže jejich aprobace pokryjí rozsah spojených předmětů). Samozřejmě i přes dobrou přípravu bude první skupina studentů představovat pokusné ověření, přijde řada problémů. Obávám se, že velká aktivita paní ředitelky ve vytváření pozitivního mediálního obrazu experimentální třídy může časem dospět ke zkreslování informací. Vlastně to od začátku připomíná obchodní reklamu nebo politickou agitaci.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.