Sociální sítě jsou jako heroin. Zvyšují riziko sebevražd a dělají z lidí počítače, varují vědci

neděle 19. listopadu 2017 ·

Neurovědec Martin Jan Stránský z Yaleovy univerzity upozornil na výzkumy, které prokazují, že sociální sítě jsou návykové, zvyšují riziko úzkosti, deprese, sebevražd a zhoršují komunikaci. Podle něj se z lidí závislých na sítích stávají počítače a děti by se na sociální sítě neměly vůbec pouštět. V debatě v rámci Broumovských diskusí s ním souhlasil také Ondřej Šteffl ze společnosti Scio, ten přirovnal sociální síť k heroinu. Reportáž přináší Aktuálně.cz.


Martin Jan Stránský (wikipedia.org)
Dali byste svému dítěti heroin, ptal se propagátor inovací ve vzdělávání a ředitel společnosti Scio Ondřej Šteffl v debatě o vzdělávání v rámci 4. Broumovských diskusí. Narážel tak na fakt, že dvouleté dítě klidně posadíme před blikající obrazovku tabletu, což má přitom na mozek podobný účinek jako droga - obojí vyvolá zvýšenou produkci dopaminu, tedy hormonu štěstí.

To potvrdil také primář v oboru neurologie na Yaleově univerzitě Martin Jan Stránský, který se tím, jaký mají technologie vliv na lidský mozek a schopnost se vzdělávat, zabývá už deset let.

"Posledních pět let těch faktů přibývá a nejvěrohodnější jsou zároveň ty nejděsivější. Mezinárodní výzkumy potvrdily přímou souvislost mezi časem stráveným na sociálních sítích a negativními charakteristikami, jako je pocit štěstí, úzkosti, vznik deprese, nárůst sebevražd. Je tam prokazatelná omezená schopnost komunikace. Lidé tvoří kratší věty a je jich méně, jsou méně tolerantní. Člověk přestává být humanitním člověkem a stává se počítačem," míní Stránský.

Podle něj jsme jako lidstvo dospěli k jisté deevoluci schopností lidského mozku a tyto změny jsou nejpatrnější u mladších generací, a to nejen z pohledu společenských tlaků a zvyků, ale i ze strany učitelů a státních úřadů, které podléhají určitým trendům.

"My nemáme sebemenší ponětí, k čemu to povede. A proč máme chytré mobily? Aby Apple a další firmy vydělávaly, jiný důvod nebyl. Oni nepřemýšleli, co to udělá s našimi dětmi, jaký to bude mít sociální a psychologický dopad na společnost," řekl Šteffl, který zároveň vyzdvihl fakt, že když chce farmaceutická firma uvést na trh nový lék, trvá to řadu let a stojí to miliony dolarů, ale technologie s novými funkcemi nikdo neřeší, přestože také mohou mít dramatické dopady.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. listopadu 2017 v 9:56  

"Podle něj jsme jako lidstvo dospěli k jisté deevoluci schopností lidského mozku a tyto změny jsou nejpatrnější u mladších generací, "

Já bych s tím pánem souhlasil, jenom by bylo potřeba tento článek předhodit všech chytrákům, kteří citují staletí stará moudra, že starší generace si stěžují na mladší, že oni byli taky jiní a všechno se zvládlo, že je klasický mezigenerační rozdíl. A to v situaci, kdy učitelé, kteří měli možnost vidět/zažít generaci dětí o 15 let starší tvrdí, že jsou děti jiné. Hned se vyrojí chytráci (i tady na webu), že děti jsou přece pořád stejné...

-------------------
Tento příspěvek byl shledán ideologicky nezávadným nebo ho ještě cenzor nestihl smazat. Pokud zde v diskusi ještě je, je možné, že bez vysvětlení zmizí, protože na tomto webu dochází k cenzorským zásahům podle vyznávané ideologie cenzora, přesto, že v patičce webu je informace, že diskuse nejsou cenzurovány. Je to lež.

poste.restante řekl(a)...
19. listopadu 2017 v 18:47  

Facebook jsme udělali návykový schválně, přiznal bývalý prezident Parker
10. listopadu 2017 19:55
Zdroj: https://technet.idnes.cz/sean-parker-facebook-navykovy-dk6-/sw_internet.aspx?c=A171110_134710_sw_internet_pka

VIDEO: Braňte se facebookovým manipulacím, sociální sítě jsou návykové
Už 12. listopadu 2012 11:51,
Zdroj: https://technet.idnes.cz/prednaska-socialni-site-0s9-/sw_internet.aspx?c=A121112_111213_sw_internet_vse

A už dříve odkazovaný Simon Sinek: Problém dnešní generace mileniálů
https://videacesky.cz/video/problem-dnesni-generace-milenialu

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.