Problémy se čtením má pětina dětí

pondělí 13. listopadu 2017 ·

Zatímco ještě v roce 2013 si nedokázalo přečíst text nebo mu porozumět 16,9 procenta patnáctiletých žáků v Česku, letos se jejich podíl zvýšil na 22 procent. Vyplývá to z Monitoru vzdělávání a odborné přípravy 2017, který minulý týden zveřejnila Evropská komise. Informuje časopis Týden.


Jarmila Balážová (repro ČT)
Podle ministerstva školství data potvrzují i další české a mezinárodní průzkumy. „Zhoršená úroveň čtenářské gramotnosti vyplývá hlavně z celkové proměny životního stylu,“ domnívá se mluvčí úřadu Jarmila Balážová. Jinými slovy, děti například tráví více času u počítače než s knížkou. „Nedá se tvrdit, že žáci obecně méně čtou, ale v jejich četbě ubyly delší a náročnější texty, které vyžadují soustředění,“ dodává Balážová.

Podle Martina Dobeše, experta evropského vzdělávacího projektu EPALE, začaly problémy už v devadesátých letech a od té doby je to stále horší. „Stojí za tím špatný systém školství, špatná práce s dětmi, důraz na špatné věci,“ míní. Například ve Finsku si prý učitelé s dětmi texty nejenom čtou, ale také si o nich povídají. To se u nás často neděje. „Bude to mít enormní dopad na schopnosti a dovednosti těchto dětí, až dospějí. Profese budou v budoucnosti klást větší důraz na schopnost rychle se učit, zorientovat se v neznámém prostředí, na tvůrčí myšlení. A to bez četby nejde,“ dodává.

Celý text naleznete v aktuálním vydání časopisu Týden

3 komentářů:

jir řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 10:57  

Kdy už konečně začne být v této zemi zodpovědný každý sám za sebe (rodiče za děti). Proč se pořád do všeho plete stát. Regulace a pokyny nakonec povedou k jeho zhroucení, poněvadž je pro jejich množství už nebude nikdo schopen dodržovat.

Jana Karvaiová řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 11:31  

No u nas si o textech vubec nepovidame, fakt ne, cestny pionyrsky.
Kdo zplodil ten vejplk nahore?

tyrjir řekl(a)...
13. listopadu 2017 v 11:35  

Není to (jen) prostou "zménou životního stylu", jak se domnívá tisková mluvčí MŠMT. Je to dáno především lživou ideologizací veřejného prostoru i školství samotného. Lež je například nazývána "polititickou korektností", protisystémová opatření (inkluze, Kariérní (ne)řád atd.) jsou prohlašována za opatření systémová. Demagogický názor či dokonce diktát "neoliberálních politruků" má v médiích i v MŠMT mnohdy větší váhu než věcně správný odborný názor. Udržet si v tom systematickém (post faktickém) matení pojmů, které vykazuje znaky novodobé DIKTATURY LŽI, jako rodič nebo učitel důstojnost je i pro rodiče i učitele čim dál těžší. Tohle vše se nutně musí projevit i ve čtenářské gramotnosti dětí. J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.