Pavel Pospěch: Česká identita je založena na představě „přirozenosti“

čtvrtek 9. listopadu 2017 ·

„Babišovo ANO si na naší lásce k expertům postavilo živnost. Místo "strana" si říká "hnutí" a slibuje vlastně permanentní úřednickou vládu: dost bylo stran a politiků − teď přichází hnutí a jeho experti. Marketing ANO přitom staví na zjištění, které už v 90. letech učinil česko-britský antropolog Ladislav Holý: česká identita je založena na představě "přirozenosti". Češi si váží toho, co vnímají jako přirozené, a brání se tomu, co se jim jeví jako umělé. Stačí si vybavit vehemenci, s níž bojují proti politické korektnosti, tedy snaze mluvit tak, aby to druhé neuráželo, či zarputilý český antifeminismus,“ píše sociolog Pavel Pospěch v Hospodářských novinách.


Pavel Pospěch (fss.muni.cz)
Pospěch pokračuje:

To vše jsou snahy ochránit "přirozený" stav věcí proti umělým novinkám, které přichází odněkud zvnějšku. Každá snaha o zavedení nových politických idejí je podezřelá. Proč problémy ideologizovat, když je můžeme prostě řešit? Proč politikařit? Copak není lepší neblábolit a normálně, přirozeně makat?

Babiš, respektive jeho marketingem vytvořený obraz, je v určitém smyslu vrcholem demokracie, neboť dokáže naše obavy pojmenovat lépe než my sami. Jsme vydáni napospas světu, kde vše přirozené ztrácí svou samozřejmost, zažité autority se drolí a my se musíme rozhodovat na základě složitých a často protichůdných informací. Babiš nám přináší permanentní vládu expertů, kteří vše vyřeší za nás.

Celý text naleznete zde

24 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
9. listopadu 2017 v 9:45  

Hezký den, na témata: demokracie, názory, politická korektnost, politika, volby píší i Parlamentní listy. Argumentace, že volby přinesou nového ministra školství a proto tady píšete o politické korektnosti a volbách je stejně nedostačivá jako kdyby argumentem mělo být to, že pan Holý chodil do školy a proto "to" sem patří.
Politickou masáž přenechte jiným, kteří to umí. Třeba guru Márovi.

Simona CARCY řekl(a)...
9. listopadu 2017 v 9:50  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymni z 21:30 řekl(a)...
9. listopadu 2017 v 9:53  

Dělal jsem si čárku pokaždé, když jsem v článku narazil na slovo škola nebo vzdělání. Hádej Michale, kolik jsem si jich udělal? Ani jednu!

Zdar!

Michal Komárek řekl(a)...
9. listopadu 2017 v 10:30  

Simona CARCY

Uvádím to tady opakovaně, naposledy, tuším včera v diskusi s panem Týřem - nekontaminujte, prosím prostor této diskuse odkazy na Parlamentní listy, (a jiné dezinformační, nenávistné, extremistické... weby). Děkuji! Hezký den!

tyrjir řekl(a)...
9. listopadu 2017 v 10:39  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
9. listopadu 2017 v 10:45  

Proč Česko odmítá rathovsky kožený bakaloslavismus?

Češi si váží toho, co vnímají jako přirozené, a brání se tomu, co se jim jeví jako umělé. Stačí si vybavit vehemenci, s níž bojují proti politické korektnosti, tedy snaze mluvit tak, aby to druhé neuráželo, či zarputilý český antifeminismus.. napsal sociolog Pospěch v Bakalových Hospodářských novinách. Jeho úvaha je zčásti falešně politicky korektní (tedy vlastně nekorektní) tím, že uráží Čechy nepatřičným obviňováním z prostoduchosti či feminismu.

To, co někteří prohlašují podobně jako pan Pospěch za "politickou korektnost", je mnohdy v lepším případé projev neochoty nazývat věci pravými jmény, v horším případě je to projev snahy zastírat podstatu důležitých věcí okrajovými problémy (například zastírání pravé podstaty lidských práv multikulturalistickou nebo genderistickou problematikou) a v nejhorším případě dokonce zjevná lež (viz třeba tvrzení o údajném "českém antifeminismu" nebo tvrzení o údajné diskriminaci menšin, které vedlo ke vnucení odborně i ekonomicky pochybně koncipované inkluze).

Hnutí ANO vyhrálo volby proto, že výše popsanou falešnou politickou "korektnost", která je důvodem, proč klasické politické strany ztratily významnou část důvěry veřejnosti, nazvalo v některých případech, i když ne vždy, "přirozenými" pravými jmény (ve školských věcech se to stalo např. u Kariérního řádu, u Inkluze nikoli).

Docela mě dojímá, jak soustavně a svědomitě pan Komárek v České škole podsouvá do veřejného povědomí některé prvky té výše popsané falešné politické korektnosti.

J.Týř


tyrjir řekl(a)...
9. listopadu 2017 v 10:59  

PS:
Jestli lidsky a politicky nekorektním stranám, neziskovkám, sociologům, redaktorům atd. odvolávajícím se na falešnou "politickou korektnost" vadí lidská přirozenost projevů jejich odpůrců, mají, myslím, smůlu. Tu smůlu budou mít, dokud se i oni nenaučí argumentovat přirozeně a pravdivě, tedy lidsky a politicky v pravém slova smyslu korektně.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
9. listopadu 2017 v 11:00  

Z České školy se stávají "školní listy" a brzo pod Tvým vedením předběhnou Parlamentní listy.
Jinak, pokud bys totalitní cenzore zapomněl, tak dole v patičce webu je lživá infotmace, kterou bys měl ODSTRANIT!!!

"...Česká škola umožňuje necenzurovanou diskusi čtenářů."

RP řekl(a)...
9. listopadu 2017 v 11:11  

Politické blábolení vidím každý den v tv zprávách - všechny politické strany proti ANO, nikdo se nechce dohodnout, vymýšlení krkolomných řešení, jen aby EGA politiků zůstala nedotčená... Proč si kazit náladu čtením o tomtéž i na ČŠ... Vysvětlování šéfredaktora je v tomto směru zoufalé....

Jiri Janecek řekl(a)...
9. listopadu 2017 v 11:23  

Jestli teda můžu, tak za sebe - přestaňte kontaminovat ČŠ komentáři (školskou problematiku velmi zdálky olizujícími) z valné většiny pouze ze stáje Ekonomia...

Už kvůli provázání jednoho ze spolumajitelů s některými politickými subjekty. Patří snad Česká Škola taky Bakalovi?

Je spousta zpráv... Je spousta komentářů dané situace (sestavování vlády) z různých úhlů, které by umožnily udělat si plastičtější obraz. Když už...

Opravdu si myslíte, že učitelé jsou tak hloupí, že si nedokážou otevřít aktualne nebo ihned a ta salonní moudra přečíst sami?


tyrjir řekl(a)...
9. listopadu 2017 v 11:28  

Pane Komárku,

jsem názoru, že nadměrně často kontaminujete obsah České školy národnostně a ideologicky nenávistnými projevy. Zde například opakovaně z Bakalových Hospodářských novin.

Češi nejsou ani národ nacionalistický, ani národ antifeministický, ani národ prostoduchý, hnutí ANO je politické hnutí a není to živnost, jak pan Pospéch podtextově nenávistně, urážlivě a objektivně nepravdivě píše.

Když už takové věci děláte, měl byste, myslím, být smířlivější k tomu, že někdo v reakci na tento váš přístup odkáže třeba na ty Parlamentní listy, které někdy trpí podobnou tendenčností jako někdy Česká škola pod vaším vedením. Nedokážete-li lépe respektovat fakt, že podstatou demokracie je střetávání protipólných stanovisek, může se stát, že i Česká škola bude ve vědomí lidí zařazena mezi "dezinformační, nenávistné, extremistické... weby".


J.Týř

Ygrain řekl(a)...
9. listopadu 2017 v 11:59  

Témata českého školství =/= témata, která lze probírat ve školství. Informovat, ne agitovat, pane Komárku, ani šířit víru pravou.

Simona CARCY řekl(a)...
9. listopadu 2017 v 12:30  

Pane Komárku, co vám dává právo mazat příspěvky, které nejsou vulgární, jsou k tématu školství, nejsou rasové, nejsou proti menšinám, jenom jsou opřeny o citaci Parlamentních listů? Kdo vám dává právo cejchovat a nálepkovat jiné weby a promítat své soukromé postoje do deformací diskuzí tohoto webu? Na co si to hrajete? Škodíte České škole od samého počátku. Nedělejte to, pokud nechcete, abychom se (poškození) obraceli na vašeho zaměstnavatele, jehož jméno poškozujete rovněž.

Josef Soukal řekl(a)...
9. listopadu 2017 v 13:20  

Mazat příspěvky nikoli na základě obsahu... to je návrat k normalizačním praktikám.

Jana Karvaiová řekl(a)...
9. listopadu 2017 v 14:33  

..... bojují proti politické korektnosti, tedy snaze mluvit tak, aby to druhé neuráželo,.....
Ano všimla jsem si. Třeba rozkrádání je dnes pojmenováno jako odklánění peněz. přece neurazíme zloděje. Další příklady určitě najdete sami.

Pane Komárku, kontrolní otázka: Kdo určuje, které weby jsou desinformační nebo lživé? Docela ráda bych to věděla? nějaký centrální kontrolní úřad nebo kdo? Já jsem si totiž třeba několikrát na stránkách Eduinu přečetla, že žáci z praktických škol nemají šanci na další vzdělání po základce, nebo že jsme jim tím, že byli ve zvláštní zatrhli kariéru lékaře a právníka )slova paní Laurenčíkové, pro informaci). Asi bych toho vyhrábla i více. je tedy z vašeho pohledu tento web dezinformační a lživý? nebo je nějaké kritérium, kolik lží na centimetr čtvereční musí být vysloveno, aby se za něj již dal považovat? když třeba Britské listy přinesly o mě informaci, že jsem osoba, která se vydává za mluvší UPS?

Michal Komárek řekl(a)...
9. listopadu 2017 v 14:45  

Paní Karvaiová,

o tom, který web sem nepatří, momentálně rozhoduji já. Je zřejmé, že moje kritéria nekonvenují všem čtenářům, ale to se prostě nedá nic dělat. Věcnou kritiku vnímám a vítám. A pokud jde o ta kritéria: Jde o celkový dlouhodobý charakter toho média, nikoli o publikaci názoru, který je sporný, nevyvážený, v něčem možná i pomýlený... Jde o dodržování elementárních zásad profesionality a etiky... Zdaleka nejsem obdivovatelem úrovně českých médií. Dlouhodobě ji naopak kritizuji. Přesto stále ještě lze, byť to není jednoduché a samozřejmé, rozlišovat profesionalitu a důvěryhodnost jednotlivých médií. Parlamentní listy jsou svým pojetím, tónem, nijak neskrývanou snahou rozviřovat emoce bez ohledu na hodnotu informací, naprosto nedůvěryhodné. A řekl bych, že ve slušné diskusi nepoužitelné. Hezký den!

Michal Komárek řekl(a)...
9. listopadu 2017 v 14:48  

A ještě pokud jde o Britské listy: Možná jste si všimla, že texty z nich už dlouho nepřebírám, neanotuji. O jejich "vyváženosti" mám poslední dobou také pochybnosti. Hezký den!

Josef Soukal řekl(a)...
9. listopadu 2017 v 15:27  

Pane Komárku, až si zřídíte soukromý web, mějte si kritéria, jaká chcete. Ale Česká škola by měla sloužit veřejné diskusi o školství, takže uzavírat ji apriorně nějakému periodiku, není-li vyloženě na hraně zákona, je nikoli projevem etiky a profesionality, ale naopak zcela neprofesionální snahy regulovat názory.
A co se týče snahy "rozviřovat emoce bez ohledu na hodnotu informací" - co tady ještě dělají příspěvky Tajného Učitele?

tyrjir řekl(a)...
9. listopadu 2017 v 15:48  

Syndikát novinářů České republiky na základě studia mezinárodních i národních dokumentů vypracoval „Etický kodex novináře“, který je závazný pro jeho členy a k jehož dobrovolnému dodržování vyzval všechny české a moravské novináře bez ohledu na jejich členství v syndikátu.

1. Právo občana na včasné, pravdivé a nezkreslené informace.

Občané demokratického státu bez rozdílu svého společenského postavení mají nezadatelné právo na informace, jak jim je zajišťuje čl. 17 Listiny práv a svobod, jež je součástí Ústavy České republiky . Novináři toto občanské právo realizují svou činností. Nezbytně proto přejímají plnou odpovědnost za to, že informace, které předávají veřejnosti, jsou včasné, úplné, pravdivé a nezkreslené. Občan má právo na objektivní obraz skutečnosti.


Novinář je proto povinen:

a) zveřejňovat jen informace, jejichž původ je znám, nebo v opačném případě je doprovodit nezbytnými výhradami,

b) respektovat pravdu bez ohledu na důsledky, které to pro něj může mít, vyhledávat informace, které slouží všeobecnému zájmu i přes překážky,

c) hájit svobodu tisku i svobodu jiných médií,

d) neodchylovat se věcně od pravdy ani v komentáři z důvodu zaujatosti,

e) nepřipustit, aby domněnka byla vydávána za ověřený fakt a zprávy byly deformovány zamlčením důležitých dat,

f) odmítat jakýkoli nátlak na zveřejnění nepravdivé, nebo jen částečně pravdivé informace,

g) odmítat jakékoliv zásahy státních orgánů, s nimiž nesouhlasí,

h) přijímat pouze úkoly srovnatelné s jeho profesionální důstojností,

ch) nepoužívat nepoctivé prostředky k získání informace, fotografie nebo dokumentu nebo využívat k tomu dobré víry kohokoliv.

2. Požadavky na vysokou profesionalitu v žurnalistice

Povahou novinářské profese je odpovědnost k veřejnosti. Proto je základním předpokladem pro tuto činnost vysoká profesionalita. Z tohoto hlediska je novinář povinen:

a) nést osobní odpovědnost za všechny své uveřejněné materiál,

b) vyloučit všechny činnosti, které by jej mohly kompromitovat nebo vést ke konfliktu zájmů,

c) nepřijímat žádné hodnotné dary nebo výhody, které by měly souvislost s jeho novinářskou činností, zvláště pak z důvodu zveřejnění nebo zatajení nějaké informace,

d) nezaměňovat nikdy povolání novináře s povoláním reklamního pracovníka a nepřijímat žádnou odměnu přímou nebo nepřímou od zájemců o reklamu,

e) nepodepisovat svým jménem obchodní ani finanční reklamy,

f) nepřijímat peníze ve veřejné službě nebo v soukromém podniku tam, kde jeho postavení novináře a jeho vliv by mohly být zneužity.

3. Důvěryhodnost, slušnost a serioznost zvyšují autoritu médií

Z tohoto hlediska je novinář povinen řídit se těmito požadavky

a) nic neomlouvá nepřesnost nebo neprověření informace,

b) každá uveřejněná informace, která se ukáže jako nepřesná, musí být neprodleně opravena,

c) jestliže si zdroj informací přeje zůstat utajen, novinář je povinen zachovávat profesionální tajemství, i kdyby mu z toho měly vzniknout potíže,

d) respektovat soukromí osob, dodržovat přísně zásadu presumpce neviny

e) považovat pomluvu, neprokázané obvinění, překroucení dokumentů, faktů a lží za nejzávažnější profesionální chyby,

f) kromě nesporných důvodů veřejného zájmu nesmí novinář svou činností dostat dotčené osoby do nesnází nebo osobní tísně,

g) novinář nesmí využívat ve svůj prospěch informace získané při výkonu svého povolání dříve, než budou tyto informace zveřejněny,

h) nesmí vytvářet ani ztvárňovat námět, který by podněcoval diskriminaci rasy, barvy pleti, náboženství, pohlaví nebo sexuální orientace,

ch) při reprodukci jakéhokoliv textu musí být uveden jeho autor

http://www.kunasek.cz/eticky-kodex-novinare/

tyrjir řekl(a)...
9. listopadu 2017 v 16:06  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
9. listopadu 2017 v 16:10  

Je Česká škola provozovaná společností Albatros Média a.s. podvodný, pomlouvačný a nekale soutěžní web?

Pane Komárku, co vám dává právo mazat příspěvky, které nejsou vulgární, jsou k tématu školství, nejsou rasové, nejsou proti menšinám, jenom jsou opřeny o citaci Parlamentních listů? Kdo vám dává právo cejchovat a nálepkovat jiné weby a promítat své soukromé postoje do deformací diskuzí tohoto webu? Na co si to hrajete?

Souhlasím a dodávám:

- Smaže-li pan Komárek něčí komentář se zdůvodněním, že byl urážlivý, agresivní nebo nevěcný, i když to tak není, dopuští se podle mého názoru jednání vykazujícího znaky pomluvy těch, kterým nezávadný komentář smazal.

- Smaže-li pan Komárek něčí formálně a věcně nezávadný komentář s pouhým zdůvodněním, že jde o komentář využívající informace například z Parlamentních listů, dopouští se podle mého názoru tzv. nekalého soutěžního jednání vůči legitimnímu (zákonům České republiky odpovídajícímu) a široce uznávanému internetovemu periodiku, v němž běžně publikují i mnohé významné osobnosti. Na rozdíl od "sluníčkářsky kompilátorské" České školy, jejíž pověsti i podle mého názoru pan Komárek výše popsaným jednáním vytrvale (opakovaně a soustavně) škodí viz výše.

Česká škola je internetové periodikum, které veřejně deklaruje (a tím i veřejně nabízí) necenzurovanou diskusi. Její šéfredaktor pan Komárek ale diskusi dost často v rozporu s touto deklarací (v rozporu veřejnou nabídkou necenzurované diskuse) diskusi cenzuruje výše popsaným způsobem, což, domnívám se, vykazuje znaky povodu založeného na nedodržení veřejného příslibu.

Nepomlouvat konkurenci je jednou ze základních zásad podnikatelské i novinářské etiky a tato zásada má oporu i v právním systému České republiky. Nedivil bych se, kdyby se po výše i jinde zveřejněných projevech pana Komárka čtenáři České školy nebo třeba Parlamentní listy či předtím panem Komárkem podobně haněný Blesk obrátily například na Úřad pro ochranu spotřebitele nebo na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve věci nedodržení veřejného příslibu, ve věci neetického a zřejmě někdy i protiprávního jednání šéfredaktora České školy.


J.Týř

Jiri Janecek řekl(a)...
10. listopadu 2017 v 6:21  

Už se těším na další články plné mouder o individuálním přístupu, o využívání zpětné vazby a o tom, jak učitel a žák jsou partneři...

Tlumočník řekl(a)...
10. listopadu 2017 v 6:29  

Pane Komárku,
tohle jste už vážně přehnal. Nechtěl byste si tuto chybu přiznat a od této chvíle sem zařazovat pouze texty, které na ČŠ opravdu patří?

Datel řekl(a)...
10. listopadu 2017 v 11:37  

Už jsem tu dlouho nebyl, ale teď se mi zdá, že zde vládne nějaký poměrně samolibý, vševědoucí
a hlavně absolutistický vládce (cenzor). A asi mu to nepřijde divné.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.