Školy musí nafukovat rozvrh. Hodiny matematiky dělají odborným školám těžkou hlavu.

čtvrtek 9. listopadu 2017 ·

Jak přepsat školní rozvrhy, aby se do nich vešlo pár hodin matematiky navíc? O tom teď přemýšlejí desítky ředitelů středních odborných škol. Důvod? Až k nim příští rok v září do prvního ročníku nastoupí noví studenti, budou už povinně maturovat z matematiky. Ministr školství Stanislav Štech proto na konci června vydal nařízení, že všichni budoucí maturanti ze středních odborných škol musí mít během čtyř roků studia v rozvrhu alespoň deset hodin matematiky (dvě až tři hodiny týdně). Tedy stejně jako studenti na gymnáziích. Reportáž přináší MF DNES.


Za to, že studenti odborných škol a učni maturitních oborů skládají na závěr studia stejnou zkoušku jako studenti gymnázií, přestože se k ní připravují za jiných podmínek, sklízí ministerstvo značnou kritiku. A to obzvlášť po maturitách, kdy se zveřejňují statistické údaje o počtech propadlíků. Zatímco u gymnazistů je podíl propadlíků v normě, jsou učební obory, kde dosahuje až k 90 procentům.

Jenže počet hodin v rozvrzích je omezený a na středních odborných školách v něm kromě matematiky, českého jazyka nebo angličtiny musí být místo také pro odborné předměty. A tak hodiny matematiky navíc znamenají, že ředitelé středních odborných škol musí přijít s kompromisem.

Zahradnická škola v Kopidlně má nyní sto dvacet žáků. Během čtyř let studia mají momentálně osm hodin matematiky, přidat musí alespoň dvě. Přidávat další hodiny do rozvrhu jako takového nemohou, nemají peníze, aby zaplatili další učitele. Vyřeší to tedy pravděpodobně tak, že uberou odborné předměty. Z jakých předmětů škola sleví, zástupkyně ředitelky Ludmila Šulcová zatím neví, ve hře je prý i změna celkové koncepce oborů.

Přitom nejde jen o to, že žáci budou muset maturovat z matematiky. V současné době maturují ze dvou předmětů, povinně z českého jazyka a k tomu si vybírají mezi cizím jazykem a matematikou. Nově budou maturovat všichni povinně ze všech tří předmětů, tedy z českého jazyka, cizího jazyka a matematiky. Kdyby nároky na odbornou část maturity zůstaly stejné, znamenalo by to pro žáky školy značné zvýšení požadavků.

Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

1 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
9. listopadu 2017 v 13:15  

Proč je u informace o článku z Mladé fronty logo MŠMT?
---
Žil jsem v domnění, že povinná maturita z Matematiky a CJ se týká gymnázií a technicky zaměřených škol... Opravdu se to týká i Zahradnické školy v Kopidlně?
---
"Za to, že studenti odborných škol a učni maturitních oborů skládají na závěr studia stejnou zkoušku jako studenti gymnázií, přestože se k ní připravují za jiných podmínek, sklízí ministerstvo značnou kritiku. A to obzvlášť po maturitách, kdy se zveřejňují statistické údaje o počtech propadlíků."

No, pokud bych měl měřit intenzitou kritiky - aspoň v mediálním prostoru - tak ji Cermat sklízí za cokoli, zejména za to, že nějaká státní maturita vůbec je, a pak za všechny Jidáše, čepice, epizeuxy či substituce proměnných v rovnicích s logaritmem...
To, že zkouška by měla mít více úrovní podle RVP pro danou školu, slyší člověk výjimečně tady v diskuzi od poste.restanteho a pár dalších...
Pro Feřteky a spol. je tento bod asi tak na 58. místě, rovných 52 stupínků pod zrušením SM...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.