Někteří ředitelé škol se bojí řešit případy týrání dětí

středa 1. listopadu 2017 ·

Každým rokem se v Česku zvyšuje počet dětských obětí domácího násilí. V případech, kdy jsou násilníky rodiče, představují pro dítě poslední naději učitelé, kteří si příznaků týrání můžou všimnout. Jak se ale ukazuje, někteří kantoři tyto projevy přehlížejí, protože se bojí do případu vložit. A i když situaci dítěte nakonec řešit začnou, často narážejí na ředitele. Ti si totiž nepřejí školu s podobnými tématy spojovat a zjištění pedagogů zlehčují. Reportáž přináší deník Právo.




Ředitelé údajně nabádají zaměstnance, aby se do podobných věcí nepletli. „Všimli jsme si například toho, že děti z nejmenované rodiny chodily do školy špinavé a nešťastné. Evidentně byly potichu týrané. Ředitelka ale řekla, ať od toho dáme ruce pryč,“ popsala učitelka jedné pražské základní školy, která si nepřála uvést své jméno. Redakce její jméno ale zná. Podle ní takové chování není ojedinělé.

To potvrzuje i školní preventistka z jedné ze středočeských základních škol, která si rovněž nepřála být jmenována. „Žákyně se mi svěřila, že ji rodiče týrají. Později se přišlo na to, že doma musela pracovat jako služka. Dokonce neměla ani postel. Ředitelka mi ale řekla, že je hloupá lhářka a já že jsem hysterka,“ popsala preventistka.

Pro některé pedagogy údajně psychické strasti žáků nejsou tématem. „Mám kolegy, které to prostě nezajímá. Nestarají se. A pokud si něčeho všimnou, tak si říkají něco ve smyslu: ,Já to řeknu a co pak? Dostanu od rodičů přes hubu!‘,“ přiznala učitelka.

Podle vedoucí oddělení prevence a institucionální výchovy ministerstva školství Martiny Budinské je domácí násilí na dětech stále tématem, o kterém se příliš nemluví, ačkoliv jeho výskyt dramaticky narůstá. Například z údajů ministerstva práce a sociálních věcí za minulý rok vyplývá, že bylo zjištěno 9416 případů týrání, zanedbávání a zneužívání dětí.

Budínská připustila, že některé školy se skutečně snaží případy domácího násilí i šikany ututlat.

Celý text naleznete v dnešním vydání deníku Právo

5 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
1. listopadu 2017 v 7:27  

Má tohle řešit učitel? Není to náhodou práce sociálního pracovníka? A co linka bezpečí?

Q. E. D. řekl(a)...
1. listopadu 2017 v 11:10  

"Ředitelka ale řekla, ať od toho dáme ruce pryč."

"Ředitelka mi ale řekla, že je hloupá lhářka a já že jsem hysterka."

Okamžitě trestní oznámení na policii, udání na ČŠI a stížnost u zřizovatele. Vše lze anonymně. Plakat na rameni novinářce nic neřeší.

Ygrain řekl(a)...
1. listopadu 2017 v 13:49  

"Není to náhodou práce sociálního pracovníka?"

Kterého by právě učitel měl informovat.

Krom toho, opravte mě, pokud se mýlím, neexistuje snad zákonná povinnost nezákonné jednání, tedy i týrání dětí, ohlásit?

mirek vaněk řekl(a)...
1. listopadu 2017 v 14:39  

Ano ohlásit. Policii, sociálce. Ale ne řešit. Na to nemá ani učitel ani ředitel kompetence.

pratavetra řekl(a)...
1. listopadu 2017 v 16:04  

Ygrain má pravdu. Zákon 359/1999 o sociálně právní ochraně dětí, § 10 povinnost školy. Hlaste na OSPOD, státnímu zastupitelství a nenechte se zbytečně vláčet soudem :-(.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.