Petr Šabata: Učitelé a vaše děti vyhráli volby. Nebo prohráli? Zeptejte se Andreje Babiše

středa 1. listopadu 2017 ·

„Když přemýšlím o našich dětech, vybaví se mi, co řekl král hokejistů Wayne Gretzky: Dobrý hokejista je tam, kde je puk. A nejlepší je tam, kde puk bude. Bezva myšlenka pro hokej a vůbec pro život. A pro vzdělání absolutně rozhodující. Tak si řekněme, co mají naše děti umět, aby byly v roce 2035 tam, kam zamíří puk. Jednoduchá manuální a rutinní práce skoro vymizí. Kdo se pak uplatní?,“ cituje Petr Šabata v komentáři pro Český rozhlas z knihy Andreje Babiše. A vyvozuje, jak by měl vypadat budoucí politický scénář pro školství, pokud bude Babiš věrný myšlenkám ze své "předvolební" knihy.


Petr Šabata (facebook.com)
1. V programovém prohlášení se vláda zaváže, že zvýší platy učitelů k 1. září 2018 řekněme o 30 procent na 38 333 v průměru. Bude ji to stát zhruba 20 miliard ročně, což jsou ve státním rozpočtu drobné peníze, když mluvíme o jasné prioritě.

2. Ale to nestačí – vláda také přijme závazek, že zvyšování učitelských platů bude pokračovat řekněme každý rok o dalších deset procent. Což by v roce 2020 znamenalo přes 46 tisíc, tím by se na konci mandátu Babišovy vlády přiblížily k 80 procentům platů ostatních vysokoškoláků (průměr EU je 83 procent). Důvod je jednoduchý a upozorňuje na něj opakovaně docent Daniel Münich z think tanku IDEA: Není důležité jednorázové přidání, ale věrohodný dlouhodobý závazek státu zvyšovat platy, neboť jedině ten může přitáhnout do škol nejlepší mozky.

3. A dál: Tento závazek vláda promítne do rozpočtového výhledu na roky 2018 až 2020, což se po vzrušené předvolební debatě o platech nestalo.

4. ANO si v jakékoliv vládě vymíní post ministra zodpovědného za vzdělávání. Andrej Babiš už jméno jednoho kandidáta vyslovil: profesor Ivo Vondrák, moravskoslezský hejtman a především někdejší rektor Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. To je výborná volba.

Andrej Babiš všem ukáže, že vzdělávání dětí je důležitější než dálnice a lithium a migrace dohromady, že je zásadní, klíčové, osudové a že na jeho zlepšení bude nová politická reprezentace pracovat do úmoru.

Pokud se Andrej Babiš těmto závazkům zpronevěří, miliony dětí a mladých lidí, o jejichž budoucnosti tak naléhavě píše, se ocitnou mimo hokejovou hrací plochu, na střídačce. Která se pro ně ve světě umělé inteligence změní v trestnou lavici. Do konce zápasu.

Celý text a komentář ke stažení naleznete zde

3 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
2. listopadu 2017 v 20:24  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
3. listopadu 2017 v 0:16  

Volby vyhrála široká koalice, kterou můžeme nazvat Zvýšíme platy učitelům. Kantoři se mají na co těšit. Leda že by to jim i školákům pokazil - Andrej Babiš.

Petr Šabata si myslí, že ty čtyři jím dovozované body by se mohly a měly naplnit na základě veřejného prohlášení A. Babiše z jeho knihy publikované před volbami 2017.

Andrej Babiš všem ukáže, že vzdělávání dětí je důležitější než dálnice a lithium a migrace dohromady, že je zásadní, klíčové, osudové a že na jeho zlepšení bude nová politická reprezentace pracovat do úmoru.

Vždyť tohle jsou slova, pod která se Andrej Babiš podepsal a rozdal je statisícům lidí: „Když přemýšlím o našich dětech, vybaví se mi, co řekl král hokejistů Wayne Gretzky: Dobrý hokejista je tam, kde je puk. A nejlepší je tam, kde puk bude. Bezva myšlenka pro hokej a vůbec pro život. A pro vzdělání absolutně rozhodující. Tak si řekněme, co mají naše děti umět, aby byly v roce 2035 tam, kam zamíří puk. Jednoduchá manuální a rutinní práce skoro vymizí. Kdo se pak uplatní?“

Dál to kniha šéfa ANO rozvádí velmi přesně, názorně a inspirativně. Pokud se Andrej Babiš těmto závazkům zpronevěří, miliony dětí a mladých lidí, o jejichž budoucnosti tak naléhavě píše, se ocitnou mimo hokejovou hrací plochu, na střídačce. Která se pro ně ve světě umělé inteligence změní v trestnou lavici. Do konce zápasu.


http://www.rozhlas.cz/plus/nazory/_zprava/petr-sabata-ucitele-a-vase-deti-vyhrali-volby-nebo-prohrali-zeptejte-se-andreje-babise--1766116

Souhlasím s názorem P. Šabaty, doufám že se jeho domněnky potvrdí v tom pro školství pozitivním a nikoli v tom skeptickém směru. Dodávám k tomu, že pro realizaci prvního odstavce a těch tří čtyř bodů by možná přinejmenším zpočátku postačila i menšinová vláda tolerovaná dostatečným množstvím rozumných poslanců z dalších stran.

J.Týř

BP řekl(a)...
3. listopadu 2017 v 16:22  

Tady nehrají na rozum, nýbrž na emoce!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.