„Děti nesmějí umírat.“ Pokuta za chybějící očkování platí

pátek 10. listopadu 2017 ·

Pardubická pobočka Krajského soudu v Hradci Králové odmítla zrušit pokutu 40 tisíc korun, kterou dostala Mateřská škola v Chrudimi Na Rovině za to, že v roce 2015 přijala několik dětí, jež nebyly očkovány všemi povinnými vakcínami. Mateřská škola kvůli pokutě podala správní žalobu na ministerstvo zdravotnictví. Liga lidských práv, která školu zastupuje, se chce po středečním rozsudku dál bránit. Informuje MF DNES.



Porušení zákona bylo podle soudu evidentní a pokuta přiměřená. „Výše sankce nevybočuje, je u spodní hranice,“ uvedl soudce Aleš Korejtko. Krajská hygienická stanice při kontrole Mateřské školy Na Rovině v Chrudimi zjistila, že se šest z pravidelně docházejících dětí nepodrobilo pravidelnému očkování. Mateřská škola mohla hygienikům ukázat jen potvrzení, že rodiče očkování odmítli z důvodu svědomí. Nic takového zákon nepřipouští.

Před soudem se minulý týden nakonec vedla debata především o dítěti, jehož rodiče přinesli potvrzení od psychiatra, který očkování nedoporučil. Podle ministerstva zdravotnictví měla škola požadovat potvrzení od pediatra. „Pravidelné očkování provádí lékař pro děti a dorost. Ten má vydat i potvrzení. Přijmout posudek od psychiatra je zcela mimo pravidla,“ uvedla u soudu Zdena Krýsová z ministerstva zdravotnictví, podle níž by pak podobný posudek mohl psát nejen psychiatr, ale i oftalmolog či stomatolog. „Připustili bychom naprostou anarchii,“ uvedla.

Krýsová uvedla, že důležité je ochránit zdraví dětí před závažnými infekcemi. „Jde o to, aby děti neumíraly v náručích matek,“ řekla.

Že i relativně přísné české právní předpisy ohledně očkování jsou děravé, se ukázalo i během jednání soudu. Tři děti, jejichž nedostatečné očkování hygienikům vadilo, do školy dál chodí. Staly se z nich předškoláci, jejichž očkování už škola prověřovat nemusí. Podle zákona o ochraně veřejného zdraví mohou do školky akreditované ministerstvem školství chodit výhradně očkované děti. Zákon ale neplatí v zařízeních, ve kterých je povinná docházka.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
10. listopadu 2017 v 8:41  

„Jde o to, aby děti neumíraly v náručích matek,“ řekla.
V náručí matek, které je nenechaly očkovat?

A jak byly pokutovány rodiny, které očkování odmítly? Také 40 000,. na dřevo? nebo se zase vše hodilo na školku?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.