Výsledky maturit chce kraj zlepšit doučováním. Pilotní projekt na šesti zdravotnických školách cílí na angličtinu

pátek 10. listopadu 2017 ·

Už příští rok by studenti zdravotnických škol v kraji měli lépe zvládnout maturitu z angličtiny. Od září se všichni bez výjimky začali doučovat. Budoucí zdravotníci jsou na tom totiž celorepublikově s cizími jazyky špatně, na šesti krajských zdravotních školách proto odstartoval pilotní projekt jejich výuky. Pokud se osvědčí, čeká něco podobného středoškoláky v Moravskoslezském kraji i v češtině. V té totiž krajští maturanti tápou vůbec nejvíce. Informuje MF DNES.


Stanislav Folwarczny (msk.cz)
Projekt se týká studentů prvních, třetích a čtvrtých ročníků zdravotnických škol. Mají o jednu hodinu angličtiny týdně více než do loňského školního roku. „První ročníky učí naši kantoři, vyšší ročníky pak lektoři z vybraných jazykových škol. K nám dojíždí z Ostravy,“ popsala například ředitelka Opavské Střední zdravotnické školy Alena Šimečková.

Nejprve jsou hodiny angličtiny vyrovnávací. „Cílem je srovnat znalosti ze základních škol. V některých případech jsou u studentů prvních ročníků tyto rozdíly markantní. Výuka by měla pomoci dohnat žákům se špatným základem úroveň jejich spolužáků,“ vysvětlila ředitelka Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Ostravě Jana Foltýnová.

Podle údajů společnosti CERMAT mají horší výsledky v didaktických testech z angličtiny maturanti zdravotnických středních škol obecně v celé České republice. Zatímco průměrně didaktický test z angličtiny napoprvé zvládne zhruba šest z deseti maturantů, mezi zdravotníky jsou úspěšní čtyři z deseti.

„Pokud zjistíme, že pilotní projekt výuky angličtiny má úspěch a daří se, chceme něco podobného zavést i na ostatních školách. Mohli bychom tam podobně postupovat i v českém jazyce,“ naznačil budoucnost krajský náměstek pro školství Stanislav Folwarczny.

Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

2 komentářů:

Ygrain řekl(a)...
10. listopadu 2017 v 12:33  

A místo čeho se jim to nacpe do rozvrhu?

Vera řekl(a)...
11. listopadu 2017 v 8:35  

Když student ví, že bude ten jazyk potřebovat (a maturita není to hlavní), tak by se měl starat sám. Nevím, proč by se těmhle lidem mělo z peněz daňových poplatníků platit doučování.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.