Česko čeká problém - ještě větší nedostatek pracovníků kvůli stárnutí populace. Může to zmírnit migrace či změna vzdělávání

pátek 17. listopadu 2017 ·

Česko čeká v budoucnu nejspíš daleko větší problém s nedostatkem pracovních sil, než jaký má teď. Důvodem je odchod početně silných ročníků do penze a příchod mnohem méně početné nastupující generace. Za pár desetiletí by mohlo chybět až 700 tisíc pracovníků. Na konferenci o dopadech digitalizace na pracovní trh to řekl ekonomický expert Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Ungerman. Podle proděkana Fakulty informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické (VŠE) Petra Mazoucha příchozí pracovní síla možná nedokáže pokrýt ani obory, jichž se robotizace nedotkne. Informují Hospodářské noviny.


Jaroslav Ungerman (repro ČT)
Podle nedávné studie ministerstva práce Iniciativa Práce 4.0 by v příštích dvou desetiletích po nástupu robotů mohla v Česku zaniknout asi desetina pracovních míst, tedy zhruba 408 až 420 tisíc postů. U 35 procent nynějších pozic by se mohla díky novým technologiím výrazně změnit náplň. Týká se to zhruba 1,4 milionu pozic. Podle studie Úřadu vlády ČR by na pět ohrožených pozic mohly připadnout dvě nové. Počet pracovníků v zemi bude záviset na porodnosti, migraci, vzdělávání či věku odchodu do penze. Pracovních sil by tak mohlo o 400 tisíc ubýt, uvádí studie.

"Problém nedostatku pracovních sil je teprve na začátku,“ řekl Ungerman. Podle něj problém představuje hlavně struktura české ekonomiky a vzdělávání. "Jsme v situaci, která bude vyžadovat i bolestná řešení," dodal.

Také podle studie VŠE, jejímiž autory jsou Mazouch a prorektor školy Jakub Fischer, vzdělávací systém už nyní nezajišťuje dostatek absolventů do žádaných oborů. Podle výsledků budou kvůli stárnutí chybět lidé i profesích, jichž se robotizace příliš nedotkne. Týká se to sociálních služeb a zdravotnictví. "Myslíme si, že příchozí pracovní síla, která je menší a menší, možná nedokáže uspokojit ani oblasti, kde žádná digitalizace nebude. To je možná to nejvážnější sdělení studie," řekl Mazouch.

Celý text naleznete zde

8 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
17. listopadu 2017 v 9:04  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Michal Komárek řekl(a)...
17. listopadu 2017 v 9:08  

Anonymní se to tady zřejmě ve volný sváteční den rozhodl zaplavit agresivitou... Neklapne to :-). Hezký den.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
17. listopadu 2017 v 9:39  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
17. listopadu 2017 v 11:14  

Jaký je happening 17. listopadu 2017?

Mně se včera líbili mladí v Zimbabve, když se nejdřív nejdřív postavili proti "pučistům" a vzápétí se za to jim i veřejnosti omluvili, že jsou ještě mladí a mají se co učit. Tomu říkám pozitivní přístup k celoživotnímu vzdělávání. A to předtím neměli ani klíče.

Pane Komárku, váš sluníčkářský koktejl smíchaný z neoliberální ochrany práv menšin bez adekvátního důrazu na boj proti korupci při obhajobě práv většiny, koktejl z neoliberálního genderismu (vymíráme sice, ale hlavně že tu je pozitivně diskriminačni feminismus, sexuální menšiny mají svá práva atd.) a multikulturalismu (nevadí, že jsme jakousi kolonií, odkud tečou peníze i lidé jinam - migrace a změny ve vzdělávání to prý nahradí) by myslím chtěl ve dnešní sváteční den nějakou třešničku či jahůdku (JÁ vám jestě néco zaHUDU:) jiného druhu než dnes už okoukaná cenzura vám nepohodlných názorů. Zahuďte (happeningněte*) nám ještě něco o dnešním svátečním dni, pane Komárku, prosím, prosím.

Souhlasím s Andrejem Babišem, že hlavní problém současnosti v Česku je rozdělení společnosti v důsledku polistopadové neoliberální korupce, kterou politici ani veřejnoprávní média účinně neřeší a mnohdy jí spíš nahrávají.

J.Týř

*
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Happening




Jana Karvaiová řekl(a)...
17. listopadu 2017 v 14:15  

Zachranit nas nemuze ani migrace ani vzdelani. Tomjse opet blbost vzesla z lidi, kteri by nikdy nemeli delat zadne analyzy.
Zachranit nas muze: plna podpora funkcnich rodin, podpra tech, co deti maji a staraji se o ne , vzdelani predevsim smerem k tomu, ze mit deti je normalni a nutne. Nic z toho se nedeje, takze mame smulu.

Tlumočník řekl(a)...
17. listopadu 2017 v 14:25  

Milý pane Komárku,
nedávno jsem se s mými žáky v hodině českého jazyka bavil o cenzuře a s ní související autocenzuře. Moc to nechápali, je jim to přeci jen už dost vzdáleno. Při zhlédnutí diskusních příspěvků pod tímto textem jsem dostal báječný nápad. Půjdeme do počítačové učebny, otevřeme stránky České školy, projdeme texty a vámi odstraněné příspěvky k nim a žáci budou mít hned jasno.

Unknown řekl(a)...
18. listopadu 2017 v 15:59  

stále stoupající nedostatek lidí-mladych =do 40 let,zdravých,s praxí,flexibilních a makajících do 25 litrů

BP řekl(a)...
19. listopadu 2017 v 11:34  

Už se v inzerátech na nabídky pracovních míst přestává objevovat skrytá věková diskriminace typu "my jsme mladý tým"?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.