Ian Buruma: Neživme v pravicových populistech dojem, že jsou oběťmi liberální nesnášenlivosti

pátek 17. listopadu 2017 ·

„Postavy na krajní pravici až donedávna neměly vůbec žádnou prestiž. Tito muži (nebyly v oněch kruzích téměř žádné ženy), kolektivními vzpomínkami na nacistické a fašistické běsy vypuzení na okraj většiny společností, měli odpudivý nádech postarších frekventantů pokoutních pornokin. Stephen Bannon, v Trumpově světě stále velmi vlivná osobnost, tak trochu působí právě tímto způsobem – podivín v zamatlaném pršiplášti,“ píše historik a spisovatel Ian Buruma v komentáři, který převzaly Hospodářské noviny.


Ian Buruma (youtube.com)
Buruma mimo jiné píše:

Mnohé se ale změnilo. Mladší příslušníci krajní pravice, zejména v Evropě, jsou často výrazně oblečení v šatech na míru, čímž připomínají fašistické šviháky předválečné Francie a Itálie... Tito pravičáci nového střihu jsou téměř salonfähig, jak říkají Němci, tedy natolik vážení, aby se pohybovali ve vyšších kruzích. Zjevný rasismus je tlumený, zaslepenost zahalena vrstvou chytrého řečnění. Dychtí po prestiži.

Měl jsem nedávno příležitost se s typickým ideologem tohoto typu setkat na akademické konferenci organizované Centrem Hannah Arendtové na americké univerzitě Bard College. Konference se týkala populismu a oním ideologem byl Marc Jongen, politik krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) s doktorátem z filozofie...

Hned pod slupkou byla sebelítost. Rozhodnutí kancléřky Angely Merkelové poskytnout v Německu útočiště velkému počtu uprchlíků z válek na Blízkém východě Jongen vylíčil jako „akt násilí“ vůči německému lidu. Přistěhovalce a uprchlíky označil za zločince a násilníky (třebaže kriminalita mezi uprchlíky v Německu je mnohem nižší než mezi „domorodci“). Islám olupuje německý Volk o jeho skutečnou totožnost. Lidé jako Jongen jsou neustále označováni za nacisty. A tak dál.

Nato propukla menší akademická bouře. Víc než 50 renomovaných amerických akademiků podepsalo dopis protestující proti rozhodnutí Centra Hannah Arendtové pozvat Jongena, aby promluvil...

To mi připadá scestné hned z několika důvodů... Protest proti pozvání Jongena byl nejen intelektuálně nesoudržný, ale také takticky hloupý, protože potvrzuje přesvědčení krajní pravice, že liberálové jsou nepřátelé svobody projevu a že pravicoví populisté jsou oběti liberální nesnášenlivosti. Líbí se mi představa, že Jongen z konference na Bard College odjížděl zdvořile zdiskreditovaný. Kvůli protestu však dostal šanci proměnit porážku ve vítězství.

Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
17. listopadu 2017 v 8:59  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Michal Komárek řekl(a)...
17. listopadu 2017 v 9:05  

Pouhá agrese, zbytečné, aby tady rušila... Hezký den!

Tajný Učitel řekl(a)...
17. listopadu 2017 v 11:00  

Šaty dělaj člověka. Nácek v obleku je přijatelnější. Může dokonce i učit. Takže vzkaz zní neprudit, protože pak nebudou mučedníci. Zajímavé. Patrně to nikdo neřek Pilátovi.

Nowak řekl(a)...
17. listopadu 2017 v 17:08  

Když pozve lékařská fakulta na přednášku léčitele, tak ho legitimuje, dodá mu autoritu. Nebude odjíždět domů zdeptaný a zneuctěný.

aknelka řekl(a)...
17. listopadu 2017 v 19:37  

"třebaže kriminalita mezi uprchlíky v Německu je mnohem nižší než mezi „domorodci“"
A prosím pěkně, nebylo by lépe porovnávat relativně? Nebo snad už je počet obyvatel v poměru 1:1 (domácí:hosté)?
A jak to celé patří na Českou školu?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
17. listopadu 2017 v 19:48  

"A jak to celé patří na Českou školu?"

Protože Komárek.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.