Vláda v dalších letech nepočítá s penězi na vyšší platy učitelů

čtvrtek 5. října 2017 ·

Před začátkem školního roku hrozili odboráři stávkou, když vláda učitelům nepřidá slibované peníze. Přestože se k navyšování učitelských platů politici zavázali, příští rok se situace může opakovat. V rozpočtovém výhledu se s penězi na zvyšování platů učitelů opět nepočítá. Informují Hospodářské noviny.




Markéta Seidlová (skolskeodbory.cz)
„Vláda slíbila, že v roce 2020 budou učitelé brát 130 procent průměrné mzdy, a podle toho se budou učitelské platy každý rok navyšovat. Peníze na to ale v rozpočtovém výhledu nevidíme,“ vysvětluje místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová. Ministerstvo financí tvrdí, že o zahrnutí výdajů na růst platů učitelů má rozhodnout až nová vláda.

„Kampaň Konec levných učitelů nekončí. Pokud se navyšování platů nezohlední ve výhledu, může se příští rok při sestavování rozpočtu opakovat situace, kdy na platy učitelů nezbudou peníze a budou se těžce hledat v rezervách až po několika výzvách učitelů a odborářů jako letos,“ míní Seidlová.

Stejného scénáře se obává také ekonom zabývající se vzděláváním Daniel Münich z CERGE-EI. „Je to každý rok stejné. Učitelé si budou muset zvyšování platů zase vykřičet. Bude se smlouvat na poslední chvíli o kompromisech,“ míní. Münich už několik let upozorňuje na to, že sestavování státního rozpočtu je nekoncepční a školství by prospělo, kdyby se vytyčily a dodržovaly dlouhodobější cíle.

Celý text naleznete zde

5 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
5. října 2017 v 14:20  

Odbory žádají a ČSSD a KDU-ČSL slíbily teprve až před volbami (!) učitelům ubohých 130 % průměrného platu do roku 2020. ANO dokonce 150 %. Nic podstatného pro to ale neudělaly. Učitelé dostali přidáno jen mizerných 15 % a ostatní státní zaměstnanci 10 %. To není dostatečné plnění daného slibu, když se ani s takto nedostatečným přidáním nepočítá v dalším rozpočtu. O zvětšení školského rozpočtu na jinde obvyklou úroveň 6 % z HDP se vážně radši ani nemluví.

Proč odbory neorganizují stávku hned po volbách, aby vláda dostala rozum a přestala školství šidít?

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
5. října 2017 v 20:30  

Jako je ta rozmazaná fotka, stejně mazlavé jsou celé ty jakoodbory. Současná platové mizerie je jejich práce. Stávka měla být už dávno. Jenže rejže. Místo takto přiblblých informací o ničem by to chtělo činy, paní rozmazaná!!!!!

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
5. října 2017 v 21:34  

Stávkovat by se mělo proti odborům.

tyrjir řekl(a)...
5. října 2017 v 22:00  

Průzkum: Kolik mají učitelé dle lidí brát?

Podle průzkumu agentury Phoenix Research by Češi učitelům nejčastěji přáli platy mezi 25 a 30 tisíci – a to ve 33 procentech dotázaných. Za učitelský plat 30 až 40 tisíc hlasovalo 31 procent respondentů, 17 procent lidí se domnívá, že učitelé by si měli vydělat 25 tisíc. Jen 7 procent lidí by kantorů dopřálo 40 tisíc korun a více.


http://www.blesk.cz/clanek/volby-volby-2017/497844/zoufali-ucitele-a-ohlodane-kosti-klaus-ml-a-valachova-se-hadali-v-debate-blesku.html

Tak až sem jsme to s tím PEDAGOGICKÝM POPULISMEM dotáhli. Když ani mnozí učitelé ani nevědí, že jsou učitelé, považují se za pedagogy a zakládají Pedagogickou komoru místo Učitelské, jak to má vědět veřejnost a politici? Tomu říkám, panečku, inteligence.

http://www.ceskaskola.cz/2017/10/ve-skolach-neni-prostor-pro-rozvoj.html

Učitelé z veřejných škol postupně zmizí, zůstanou tam jen "pedagogové" a za dobré vzdělání si lidé zaplatí v soukromých školách?

J.Týř

PS: Pane Sotoláři, ono se dá stávkovat proti odborům?



tyrjir řekl(a)...
6. října 2017 v 12:49  

Nechtěla byste to školení ohledně inteligence, paní Karvaiová, nabídnout radši politikům a médiím, když už teď víte, že jste UČITELKA? J.Týř

Viz
http://www.ceskaskola.cz/2017/10/ve-skolach-neni-prostor-pro-rozvoj.html#comment-7635342491067419483

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.