Mapa učitelských platů. Učitelů je málo a stále jich ubývá. Hlavně kvůli nízkým platům. Kolik berou v různých krajích?

čtvrtek 5. října 2017 ·

Učit na Karlovarsku se vyplatí mnohem víc než v Praze. Učitelský plat na západě země už teď atakuje hranici 130 procent tamní průměrné mzdy, která patří k nejnižším v Česku. Ukazují to statistiky ministerstva školství. To je plat, který si pro učitele přejí odbory a který také ve svých volebních programech učitelům slibuje většina politických stran. Ve srovnání s tím je učitel v Praze chudý příbuzný. Bere stejně jako učitel na Karlovarsku, jenže na výplatnici vidí jen 88 procent toho, co průměrný Pražan. Reportáž přináší MF DNES.


Životní úroveň pražského učitele navíc srážejí vysoké náklady. Tak například pořídit si vlastní bydlení je pro učitele v hlavním městě a okolí takřka nesplnitelný sen. Ceny vylétly v posledních letech tak vysoko, že dělají potíže i lidem v lépe placených profesích.

Problém s tím mají především učitelé na začátku kariéry, jejich hrubý příjem se jen stěží přehoupne přes dvacetitisícovou hranici. „U nás ve škole máme tři mladé učitele, dva z nich tvoří pár. Ani jeden nemá děti, říkají, že se svým příjmem si nemohou dovolit odpovídající bydlení,“ říká učitelka základní školy Iva Nováčková. Není divu. Na jeden metr čtvereční nového bytu vydělává pražský učitel skoro 2,5 měsíce, jeho kolegovi z Karlovarska to trvá míň než polovinu doby. „Mzdové ohodnocení mladého učitele je bídné, dnes nedosáhne na hypotéku, jak si má proboha pořídit bydlení?“ ptá se naštvaně ředitel integrované střední školy Na Karmeli v Mladé Boleslavi Štefan Klíma. Právě střední Čechy a jižní Morava patří po Praze na realitním trhu k nejdražším.

Brno navíc stejně jako Praha nabízí učitelům větší šanci najít lépe placenou práci. Zatímco na sousedním Zlínsku berou učitelé 122 procent průměrného platu v regionu, v Brně je to 114 procent. Ale ani plat na úrovni 130 procent průměrného příjmu, který ordinují jako recept na léčbu problémů ve školství politické strany, nestačí. Právě Karlovarsko, kde je učitelský plat ve srovnání s platem průměrným nejvyšší, patří k regionům, kde učitelé chybějí nejvíce.

Loni v září se učitelům zvýšily platy, tehdejší ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) se zapřísahala, že tentokrát peníze k učitelům opravdu doputují v plné výši. Vláda slíbila o šest procent navýšit základní plat a k tomu přidat další dvě procenta na pohyblivou složku. „Balík peněz, který nám přišel z ministerstva školství přes kraje, nebyl osm procent, ale kolem 5,5 procenta. Na nadtarify, byť jsme měli víc žáků, peníze nepřišly. To můžu říct naprosto na rovinu,“ říká ředitel integrované střední školy Na Karmeli v Mladé Boleslavi Štefan Klíma. „Nepamatuju si za 24 let, že bychom dostali navýšeno, kolik se slíbilo,“ dodává Klíma.

Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

5 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
5. října 2017 v 15:29  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
5. října 2017 v 15:31  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Tlumočník řekl(a)...
5. října 2017 v 18:42  

Bože, to jsou zase bláboly. Když se má ten pražský učitel tak špatně, proč nejde do Karlovarského kraje? Se stejným platem by se tam hned cítil o mnoho lépe. Když píše paní Hrdinová o školství, skoro vždy z toho vyjde podobná novinářská perla.

tyrjir řekl(a)...
5. října 2017 v 19:20  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
(Anonymizováno v souladu s ochranou osobních údajů) řekl(a)...
7. října 2017 v 20:04  

Ale oni si to na Karlovarsku zaslouží! V Praze si nemusíte z učitelského platu platit hodiny ruštiny a kupovat revolver pro vlastní bezpečnost :-D.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.