Roboti místo lidí? Je to nebezpečný vývoj, míní šéf Světové banky

čtvrtek 12. října 2017 ·

Civilizace se řítí do vážných problémů, protože budoucnost nenaplní naděje lidí, kterým automatizace vezme pracovní místa. Řekl to prezident Světové banky (SB) Jim Yong Kim. Jako řešení doporučil investovat do vzdělanosti a zdraví občanů. Informuje ČTK.


Jim Yong Kim (flickr.com)
Roboti podle šéfa Světové banky nahradí miliony pracovníků s nízkou kvalifikací. Pro hospodářský růst v budoucnosti tak vidí jako zásadní investice do lidského kapitálu, který zahrnuje zejména vzdělání, ale i zdraví.

„Chceme vytvořit pocit naléhavosti investic do lidí, o kterém si myslíme, že je nezbytný vzhledem k tomu, jak se globální ekonomika mění,“ uvedl šéf Světové banky. „Jediná věc, o které víte s jistotou, že ji v budoucnosti budete potřebovat v jakékoli ekonomice, jsou lidé, kteří se dokážou učit,“ doplnil.



Celý text naleznete zde

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
12. října 2017 v 7:27  

„Jediná věc, o které víte s jistotou, že ji v budoucnosti budete potřebovat v jakékoli ekonomice, jsou lidé, kteří se dokážou učit,“

Ano. A učit se musí začít už v mateřské školce. Učit se učit na SŠ či VŠ je trochu pozdě.

Jana Karvaiová řekl(a)...
12. října 2017 v 9:33  

Ano, nebezpečí tu je.
Psali o tom spisovatelé sci-fi již v době, kdy ani nebyl běžný PC doma. Vlastně už o tom psal i Čapek.
A o tom učení se - v dnešní době je to skoro sprosté slovo. Tohle se musí napravit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.