Maturita za pět? Raději mistrovská zkouška

úterý 10. října 2017 ·

Na opravný nebo náhradní maturitní termín dorazilo 14 528 studentů a neuspěl zhruba každý druhý. Největší potíže studentům dělala právě matematika. Propadly u ní dvě třetiny maturantů. Didaktický test a sloh z češtiny nezvládla zhruba třetina. „Z hlediska úspěšnosti žáků se podzimní zkušební období nijak výsledkově nevymyká předcházejícím ročníkům,“ napsal Lidovým novinám Jan Pohanka, mluvčí společnosti Cermat, která maturity organizuje.


Podle předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalové by gymnazista, který má potíže během studia a nezvládne státní maturitu, neměl na tomto typu školy být. „Ale proč ji neudělal, může mít spoustu různých důvodů,“ myslí si Schejbalová, která zároveň vede pražské Gymnázium Nad Štolou.

Objevují se proto hlasy, že by takoví maturanti měli spíše navštěvovat školy s odborným zaměřením. Tuto debatu ale odmítá předseda Unie školských asociací Jiří Zajíček: „Všeobecná část maturity je shodná pro všechny obory vzdělávání. Systémová chyba je tedy spíše v přípravě žáků k maturitní zkoušce.“

Podobně to vidí i Tomáš Feřtek ze společnosti EDUin: „Přesně to ukazuje, jak o učilištích uvažujeme. Jako o odpadkovém koši vzdělávacího systému. A pak se divíme, že se tam nikomu moc nechce a chodí tam hlavně ti, co nemají jinou volbu,“ říká.

Nedávno kritizoval přeplněné maturitní obory ve sněmovně ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání ministerstva školství Petr Bannert.

Celý text naleznete v dnešním vydání Lidových novin

1 komentářů:

Ygrain řekl(a)...
10. října 2017 v 10:46  

"Systémová chyba je tedy spíše v přípravě žáků k maturitní zkoušce."

Aha - takže ne výše laťky nebo IQ nebo celá koncepce státní maturity, ale škola. No, že mě to nepřekvapuje.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.