Delší trest je pro studium výhodou, říká první vězeň, který za mřížemi získal bakalářský titul

úterý 10. října 2017 ·

Ruzyňská věznice spustila před několika lety program, který umožňuje vězňům vystudovat vysokou školu, konkrétně Katolickou teologickou fakultu Univerzity Karlovy. Prvnímu absolventovi se nyní povedlo složit státnice a obhájit bakalářskou práci. Stal se tak prvním vězněm u nás, kterému se v rámci tohoto programu podařilo získat bakalářský titul ve výkonu trestu. Nyní složil přijímací zkoušky a začíná studovat navazující magisterský obor. Rozhovor s ním přináší Aktuálně.cz.

V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:


Jak studium probíhalo? A kolik vás bylo v prvním ročníku?

Bylo nás plus minus deset. Bylo to takové dálkové studium na druhou. Vyučující sem chodí za námi do učebny k tomu zřízené a časový rozsah je zhruba třikrát jedna hodina od každého předmětu. Poté se domluví termín na zkoušku. Naprostou většinu tvoří samostudium, naštěstí je zde zřízena velice slušně vybavená studijní knihovna s literaturou k jednotlivým předmětům. Klasické zkoušky se odehrávají tady, jen státní závěrečné zkoušky jsou na půdě fakulty s ostatními dálkovými studenty před zkušební komisí.

Spolupracujete mezi sebou? Učíte se spolu s ostatními vězni?

Když jsou spolu studenti na pokojích, tak to lze, například si pomoci s učením nebo vypracováváním otázek. Záleží, v jakém osazení jste na pokoji a jaká je míra tolerance spolunocležníků. Já jsem to měl ideální. Byl jsem nejprve na pokoji se spolužákem a teď jsem sám. Vedení se většinou snaží vyjít vstříc, a pokud studenti chtějí být na pokoji spolu, tak jim vyhoví.

Měl jste dostatek času na učení?

Většina studentů zde pracuje a je to podobné jako u studentů kombinovaného studia, kteří chodí do práce. Já jsem pracovně zařazen v knihovně. Stejně jako oni se učíme po práci, ale na rozdíl od nich máme výhodu, že se nemusíme navíc starat o rodinu a domácnost.

Co byste chtěl dělat po propuštění z vězení?

Rád bych se věnoval nějaké sociální péči, to je i důvod, proč jsem se ke studiu přihlásil. Negativum je ale pochopitelně pozitivní trestní rejstřík, což může být limitující, minimálně ve státní správě je to problém, takže bych spíše chtěl působit v nějakých soukromých neziskovkách. Mám v tomto směru přislíbeno i zaměstnání, ale to jsou zatím jen plány. Také bych chtěl být činný v církevním společenství. Ale je mi jasné, že ta situace po propuštění není jednoduchá a že času a energie někdy nemusí být nazbyt.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.