Martin Malý: Nesmysl nebude realitou, ani když ho nazvete „Alternativní pravda“

pátek 13. října 2017 ·

"Čemu máme tedy věřit, když může napsat kdo chce co chce?" je logická otázka. Odpověď je bohužel jednoduchá na poslech, ale složitá na uchopení: Musíte se naučit vyhodnocovat zprávy, pracovat s informacemi, vyhýbat se konfirmačnímu zkreslení… Což je náročné, nemluvě o tom, že ve škole se o tom moc nedozvěděli. Ze školy vědí, kdy upálili Husa, ale nevědí, jak poznat falešnou zprávu nebo fámu. Píše Martin Malý v Hospodářských novinách.

Malý pokračuje:

Martin Malý (arduino101.cz)
A tak někteří podlehnou dojmu, že "se nedá nikomu věřit". Je to jednoduchá odpověď, která nevyžaduje moc úsilí. Prostě "ničemu nevěřím", protože "se nedá poznat, komu věřit". Ve skutečnosti přesně tito lidé věří spoustě informací. Jak je to možné? No je to prosté: stačí jim informace vhodně zabalit do kontextu "nikomu nelze věřit".

Třeba: "Svět ovládají mimozemšťané, ale média o tom mlčí. Tady je vidět, že se nikomu nedá věřit." Lidská psychika se už postará o to, že informace, které podporují naše přesvědčení, se uloží do paměti mnohem pevněji. Takže: "Nikomu se nedá věřit. Proč? No jak mám třeba věřit médiím, když nám zamlčují, že svět ovládají mimozemšťané!" Jistě, je to extrém, ale i tomu někdo věří.

Technologická změna přišla rychleji, než si na ni lidé zvykli. Internetová svoboda šíření informací přinesla nutnost naučit se s informacemi pracovat mnohem pečlivěji a důkladněji než v dobách, kdy se o totéž, alespoň částečně, staraly noviny se svou hierarchií redaktorů, editorů, šéfredaktorů a rešeršérů. Práci s posouzením validity zpráv už za vás dneska nikdo neudělá. Musíte se to naučit sami.

Říct "nedá se nikomu a ničemu věřit" nevede k tomu, že se stanete vůči dezinformacím imunními. Naopak. Znamená to, že jste rezignovali na vlastní racionální posuzování hodnoty zpráv, co se k vám dostávají, a hodnotíte je jen na základě emocí, co ve vás vyvolají. Ať chcete nebo ne. A nazvat nesmysl "alternativní pravdou" je jen kognitivní berlička.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
13. října 2017 v 9:42  

internetová doba přinesla nutnost mít ještě širší a ještě pevněji nabiflovaný fundament a navíc mnohem nadrilovanější (natrénovanější)logické postupy- analýzu a syntézu,

tyrjir řekl(a)...
13. října 2017 v 13:16  

Právě jsem viděl předvolebvní "prúzkum".

Nesmysl nebude realitou, ani když ho nazvete „Alternativní pravda“

SOUHLASÍM!

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Pruzkum-Volby-vyhraje-ANO-s-velkym-naskokem-na-CSSD-507933

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.