Asociace náhradních rodin kritizuje systém pěstounské péče v ČR

pátek 13. října 2017 ·

Asociace náhradních rodin (ANR) kritizuje současný složitý systém pěstounské péče v Česku, který znamená rozdílné podmínky pro příbuzenské a nepříbuzenské pěstounství. Asociace tak reaguje na nyní vyšetřovaný případ z Rokycanska, kde policie viní z týrání dvouletého dítěte pětadvacetiletou pěstounku. Děvčátko minulý týden odvezli zdravotníci ve vážném stavu do nemocnice, kde v pondělí zemřelo. Se svým půlročním sourozencem bylo v příbuzenské pěstounské péči. Pěstounku policie obvinila a je ve vazbě. Informuje ČTK.


"Případ pětadvacetileté příbuzenské pěstounky nás utvrzuje v tom, že se musíme snažit o ucelení a nastavení stejných podmínek pro všechny typy pěstounské péče," řekl ČTK prezident ANR Vladimír Patera. Zásadní problém vidí v tom, že lidé, kteří se pro pěstounství rozhodli sami, musí projít psychotesty a školeními. Pěstouni, kteří dostanou do péče své příbuzné, ale nic takového nepodstupují. "V tomto případě příbuzní v podstatě vplují do kategorie pěstounské péče, aniž by znali základní princip této služby. A to je kámen úrazu," kritizoval Patera. "Víme zhruba až o deseti případech týrání svěřených dětí příbuznými pěstouny ročně," dodal s tím, že jde o záležitost přibližně posledních tří let.

Přitom například psychotesty vyřadí podle něj víc než třetinu uchazečů o pěstounství.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
14. října 2017 v 7:34  

A podobne je to s uprednostnovanim antirodicu biologickych a adopci.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.