Školní personál se učí zvládat krizové situace

sobota 14. října 2017 ·

Učitele a zaměstnance všech plzeňských základních škol čeká během příštích dvou let speciální školení: dozvědí se, jak prakticky zvládat mimořádné a krizové případy na školách. Město tím reaguje na složitou mezinárodní situaci. Učitelé by měli být po školení připraveni na nenadálé události, například na hromadný úraz nebo napadení útočníkem. Informuje MF DNES.


Helena Brunclíková (boleveckazs.cz)
První školení se uskutečnilo na konci srpna na 21. ZŠ, zúčastnilo se jej více než 60 pedagogů. Druhou v pořadí byla Bolevecká základní škola, kde byly proškolené víc než tři desítky zaměstnanců. Kromě všech kantorů také vrátní či pracovnice sekretariátu. „Rozhodně to bylo přínosné. Uvědomili jsme si například, jak bychom mohli rozpracovat naše bezpečnostní opatření,“ uvedla ředitelka školy Helena Brunclíková. Školení bylo rozděleno do tří hodinových bloků, každý z nich probíhal pod vedením jedné ze složek integrovaného záchranného systému - Policie ČR, Hasičského záchranného sboru a Zdravotnické záchranné služby. Součástí byla praktická část, kantoři si mohli vyzkoušet také poskytnutí první pomoci při bezvědomí, krvácení i zlomeninách.

„V dalším bloku jsme například řešili modelovou situaci, v níž se během přednášky rozšířil v budově oheň a kouř začal unikat z chodby do přednáškové místnosti,“ popsala Brunclíková s tím, že se promítala také videa z reálných zásahů. „Člověk nedokáže říct, jak by se v některých situacích zachoval,“ připustila Brunclíková a dodala, že právě proto školení oceňuje.

Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.