Člověk v tísni startuje největší sbírku na vzdělávání v ČR

neděle 1. října 2017 ·

Sbírka Lepší škola pro všechny dosud umožnila doučování stovek dětí z chudých rodin v ČR, vzdělávání tisíců pedagogů nebo provoz vzdělávacího portálu s filmy a výukovými materiály pro učitele zdarma. Letos partneři Člověka v tísni zdvojnásobí dary zasílané do sbírky až do výše 3,5 miliónu korun.


Programu doučování se účastní především děti z chudých a sociálně vyloučených rodin, které si nemohou dovolit soukromé doučování. Ještě podstatnějším faktorem je nízké vzdělání rodičů. To často stojí za školním neúspěchem dětí. Díky doučování mají děti jako Samuel šanci udržet se na škole, získat vzdělání a s ním i tak šanci na uplatnění. Loni 280 dobrovolníků Člověka v tísni individuálně doučovalo 500 dětí.

Ze sbírky Lepší škola pro všechny podporuje Člověk v tísni také aktivní žáky a studenty, kteří zlepšují prostředí okolo sebe. Například na Havířovsku chlapci s nařízenou ústavní péčí pomáhají autistickým dětem. Studenti z gymnázia v Českých Budějovicích a Čakovicích zase doučují děti ze základní školy. Ze sbírky Lepší škola pro všechny financuje i aktivity Vzdělávacího programu Varianty. Z výtěžku sbírky realizují Varianty bezplatné kurzy a workshopy pro pedagogy. Díky sbírce byl podpořen také vzdělávací portál jsns.cz, kde si učitelé mohou bezplatně stahovat 225 audiovizuálních lekcí a dalších materiálů pro výuku. V současnosti má portál na 5000 registrovaných uživatelů.

Kampaň za lepší vzdělání je unikátní tím, že nabízí tzv. matchování 1:1. Princip je jednoduchý: pošlete například 500 Kč a stejnou částku přidají i partneři Člověka v tísni. Váš dar se tak zdvojnásobí až do celkové výše 3,5 miliónu korun. Matchování skončí 20. října 2017.

Další informace naleznete zde

17 komentářů:

janak řekl(a)...
1. října 2017 v 11:41  

Pane Komárku, je hezké, že víte, kam patříte, ale Česká škola by opravdu nemusela být pobočkou Člověka v tísni.

poste.restante řekl(a)...
1. října 2017 v 13:55  

Člověk v tísni se v posledních letech pustil do několika projektů, které jsou přinejmenším sporné až problematické.

Pokud tato organizace zaměstnává lidi, jako je pan Černý, kteří vědomě urážejí a překrucují pravdu tak, jak se jim to hodí, těžce to v mých očích jejich jinak užitečnou a prospěšnou činnost deklasuje.

Za sebe prohlašuji, že tato organizace v minulosti byla jedním z příjemců mých příspěvků.

Už není.

A pokud ji budou reprezentovat podobné osoby, ani se na tom v budoucnu nic nezmění.


Naopak. Hodlám o těchto excesech informovat své přátele a známé.

Nechť oni sami posoudí, zda chtějí své jméno a příspěvky spojit s lidmi, vystupujícími uvedeným způsobem.


Viz http://www.ceskaskola.cz/2016/03/janek-wagner-bida-propagatoru-inkluze.html
12. března 2016 ·

Uplynulo půldruha roku od uvedeného prohlášení.
Jan Černý se za své výroky kolegyni Karvaiové neomluvil.
Vedení organizace Člověk v tísni se od jeho výroků nedistancovalo.
Nemám nejmenší důvod na svém tehdejším postoji cokoliv měnit.

ANI KORUNU!

Unknown řekl(a)...
1. října 2017 v 20:00  

organizace kterou v minulosti v rusku podezřívali jako krycí firmu cia a zakázali jim tam činnost

Sídlo: Praha
Působnost:celosvětově
Ředitel :Šimon Pánek
Finanční ředitel:Jan Kamenický
Rozpočet:1 070 356 000 Kč (2014)
wiki

Unknown řekl(a)...
1. října 2017 v 22:30  

kdo z vás,dámy a pánové,to má?

vstek řekl(a)...
2. října 2017 v 6:42  

Každé ráno s napětím otevírám stránky ČŠ, abych zjistil, které neziskovce dnes udělá pan Komárek PR. Je spolehlivý, nikdy nezklame.

Simona CARCY řekl(a)...
2. října 2017 v 7:10  

ČVT je organizace, která uvrhá slušné lidi do tísně. Ani korunu!

Tajný Učitel řekl(a)...
2. října 2017 v 8:27  

Sbírka Lepší škola pro všechny dosud umožnila doučování stovek dětí z chudých rodin v ČR, vzdělávání tisíců pedagogů nebo provoz vzdělávacího portálu s filmy a výukovými materiály pro učitele zdarma.

Jste se kolegové nějak nechali unést, ne? Nejdříve PR fouká stará bebíčka, pak uspořádáte hon na čarodějnice. Možná že ty doučované děti z chudých rodin to vnímají jinak.

tyrjir řekl(a)...
2. října 2017 v 9:24  

ANI KORUNU!

Souhlasím.

poste.restante řekl(a)...
2. října 2017 v 10:21  

Nejdříve PR fouká stará bebíčka, pak uspořádáte hon na čarodějnice.

Jaký je rozdíl mezi sbírkou ČvT a "dobrovolnými" příspěvky na "Fond solidarity" v časech komunismu? Za ty se přece kromě kalašnikovů také občas nakoupily nějaké ty obvazy, náplasti a panenky pro děti.

Rozdíl tu je. A podstatný.
ČvT pořád ještě většinu svých aktivit směřuje na podporu skutečně postiženým a skutečně potřebným.

Jenže pokud si organizace, která spoléhá na morálku a empatii spoluobčanů a sponzorů není schopna udělat pořádek s morálkou a etikou svých představitelů, jak jí mohu důvěřovat?
Je to jen můj osobní postoj. Nikomu jej nevnucuji, ale považuji za korektní o něm informovat, protože jsem to slíbil.
Společnost ČvT byla oslovena tehdejším redaktorem ČŠ panem Wagnerem a měla možnost na vzniklou situaci reagovat. Má tu možnost stále.

Před mnoha lety měla společnost Lídl v několika městech problémy s výstavbou parkovišť u svých marketů. A představte si, že "neznámí vandalové" většinu těch stromů zničehožnic v noci nařízli, nebo rovnou pokáceli. Vedení společnosti se od toho pochopitelně distancovalo. No ale naříznuté stromy bylo nutné pokácet, protože ohrožovaly bezpečnost veřejnosti a výstavbě parkovišť už nic nebránilo.
Ve společnosti Lídl moje rodina běžné nákupy nedělá.

Bývaly doby, kdy si od defraudantů lidé v hospodě odsedali.
Dnes je zvou do televizních debat a do VIP salónků.

Svět kolem nás bude jen takový, jaký si ho uděláme.

Ale za sebe mohu říct, že když žijete podle pevných zásad, je svět a život v něm mnohem jednodušší a večer se líp usíná.

Tajný Učitel řekl(a)...
3. října 2017 v 9:40  

Andrej zničil český venkov, "usměrnil" své mléko do škol, voda je prodaná do Francie, v uzeninách jsou zbytky z Polska, tech splečnosti rvou své produkty do škol za státní peníze a vyhýbají se placení miliard na daních, ale nám se nelíbí neziskovky, které pomáhají lidem v tísni, protože jeden něco někde řek.

tyrjir řekl(a)...
3. října 2017 v 12:45  

Člověk v tísni je zřejmě nejbohatěji ze zahraničí i z domácích zdrojů dotovanou neziskovkou v České republice. Deklaruje péči o "lidi v tísni" ale přesto se nezdržela politických aktivit ve školství, které byly i na stránkách České školy důvodně kritizovány jako tendenčně ideově politické. Viz třeba její tendenční video materiály pro školy nebo "volby nanečisto" pořádané v SŠ těsně před volbami atd. Ode mne žádný příspěvek nedostane. J.Týř

poste.restante řekl(a)...
3. října 2017 v 14:26  

ale nám se nelíbí neziskovky, které pomáhají lidem v tísni
Ale no tak, Tajný.
Tváří v tvář nacistické, či stalinistické genocidě je pochopitelně ten poslední vrah z Las Vegas jen "bezvýznamný". Ale příbuzným jeho obětí to bolest nezmenší.

Takže doufám, že nemíníte prasáckost chování jednotlivce omlouvat tím, že pracuje pro neziskovku. Nebo tím, že jiní jsou větší a bezohlednější darebáci.
Nebo snad odpouštíte prezidentovi Zemanovi jeho výroky jen proto, že občas přispívá na charitativní projekty?

A opět vytváříte falešnou dichotomii.
To přece není tak, že nám, nebo mně konkrétně nevadí, že:
"Andrej zničil český venkov, "usměrnil" své mléko do škol, voda je prodaná do Francie, v uzeninách jsou zbytky z Polska, tech splečnosti rvou své produkty do škol za státní peníze a vyhýbají se placení miliard na daních".
Vadí mi to samozřejmě také a mnohem víc. A až bude článek na toto téma, můžeme o tom podiskutovat.

Ale tento článek a tato debata je o akci firmy Člověk v tísni.
Která jistě koná i mnoho dobrého.

Ale dělá i projekty, které považuji za rozporné, nebo které přímo odmítám. A kterou na veřejnosti reprezentují také lidé, jejichž chování je, kulantně řečeno, hodně za hranou slušnosti.
A já nečiním nic víc, nežli to, že vyjadřuji svůj názor a uvádím jeho zdůvodnění.
Nemusíte se mnou souhlasit.
Ale nepodsouvejte mi svá vlastní tvrzení a závěry.

Tajný Učitel řekl(a)...
5. října 2017 v 9:20  

PR pravil, Takže doufám, že nemíníte prasáckost chování jednotlivce omlouvat tím, že pracuje pro neziskovku. Nebo tím, že jiní jsou větší a bezohlednější darebáci.

Pokud ten člověk něco řekl a mně se to nelíbí, mohu nesouhlasit. Vy zde však svým osobním příkladem nabádáte lidi, aby té organizaci nepřispívali, protože někdo něco někde řek a vám se to nelíbí. Mimo jiné nepřispívali na úhradu doučování, učebnice, úhradu školky pro děti, které to potřebují. Možná, že je někdy dobré oddělit osobní pobouření od ocenění dobré práce, kterou ta organizace vykonává. Suď podle ovoce atd...

tyrjir řekl(a)...
5. října 2017 v 10:00  

Existuje rozbor motivace lidí k dobročinným aktivitám? Ten problém je, myslím, velmi starý. Například někteří piráti, kteří prvotně zbohatli loupením a vraždami na moři, se dali nakonec do služeb mocných, usadili se na souši, koupili si (pardon, zasloužili si:) šlechtický titul a nakonec se (pochopitelně z ryze humanitárních důvodů, nikoli pro uklidnění svědomí nebo nedejbože politicko ekonomických důvodů:) dali na dobročinnost. Je eticky přijatelné nebo nepřijatelné, když se někdo takovéto dobročinnosti odmítne účastnit?

Pane Tajný, nechte, prosím, na druhých, aby posoudili, na čí dobročinné aktivity přispějí či nikoli.

J.Týř

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
5. října 2017 v 10:58  

"Suď podle ovoce atd..." - říká ten, co jiným kope jámy...

Tajný Učitel řekl(a)...
5. října 2017 v 14:09  

nebožáčku anonymní, kamže jste to spadl, do mnou vykopané jámy...

Tajný Učitel řekl(a)...
5. října 2017 v 14:10  

Pane Tajný, nechte, prosím, na druhých, aby posoudili, na čí dobročinné aktivity přispějí či nikoli.

To zcela určitě nechám.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.