Učni musí víc do firem, vzkazuje OECD Česku

pátek 15. září 2017 ·

Firmy v Česku si často stěžují na učně, kteří k nim po škole přicházejí. Buď se naučili věci, které ve výrobě nezužitkují, nebo jsou jejich dovednosti nedostatečné. „Jenom deset procent těch, kteří k nám chodili na praxi, bych se odvážil zaměstnat. Zbylí nezvládli opracovat materiál nebo sem nechodili,“ přibližuje své zkušenosti Jan Rýdl starší, předseda správní rady společnosti Tos Varnsdorf specializující se na obráběcí stroje. Kvůli nespokojenosti si podnik raději zřídil školu vlastní. Reportáž přinášejí Hospodářské noviny.


Situaci potvrzuje i zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zpracovaná v letošním roce. Na odborných školách podle ní studuje dětí dost a technické obory nezaostávají za humanitními. Upozorňuje ale, že vzděláním, které probíhalo půl na půl ve škole a v podniku, prošlo pouze šest procent českých učňů, v Rakousku to bylo 33 procent.

Nutnost lepšího nastavení učňovských škol si uvědomuje i ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD). „Měli bychom se soustředit na to, aby se studium začalo podobat duálnímu systému,“ přimlouvá se ministr, aby výuka probíhala jak ve školách, tak přímo v podnicích.

Výhody takového systému popsala i loňská studie společnosti Trexima, rakouské poradenské firmy ConPlusUltra a Hospodářské komory ČR. Aby se rakouský student stal například elektrikářem, musí absolvovat čtyři až pět tisíc hodin praxe ve firmách. V Česku mají učni praxi jen přes tisíc hodin, a navíc ji nemusí trávit v podnicích.

Celý text naleznete v dnešním vydání Hospodářských novin

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
18. září 2017 v 10:03  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Michal Komárek řekl(a)...
18. září 2017 v 10:15  

laimes28

Zkuste, prosím diskutovat věcně. Děkuji! Hezký den!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.