Učitelka obviněná ze sexuálního obtěžování dětí: S dětmi už na školu v přírodě nepojedu

úterý 14. března 2017 ·

„Možná dělám chybu v tom, že své žáky beru skoro jako vlastní děti. Možná jsem příliš pečlivá. Hlavně jsem se proti všem nařčením měla víc bránit. Obávám se, že do podobné akce už nikdy nepůjdu, že už nikdy nedokážu překonat strach z toho, že udělám chybu,“ říká v rozhovoru pro MF DNES učitelka Vanda Fabianová, kterou ředitel propustil kvůli údajnému sexuálnímu obtěžování dětí na škole v přírodě. Fabianová dohlížela na to, že se děti správně sprchují.

V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Vanda Fabianová (repro ČT)
Tipovala byste se dřív na učitelku, která se jednou bude soudit se školou?

To asi ne, jsem bázlivý zajíček, který vždycky uhne. Kdybych ale dala na slova pana ředitele, podepsala dohodu a ze školy utekla, tak by se to jednou stejně někde vynořilo. To už bych se o tom ale nemohla s nikým bavit takto na rovinu, protože by mi nikdo nevěřil. Tohle se prostě musí vyřešit. Utíkat už není kam.

Celou záležitost rozpoutalo oznámení, které na vás sepsaly kolegyně. Nehrály v tom trochu roli vaše osobní spory?

Když hledám důvody, proč se to všechno stalo, u žádné z mých kolegyň je dodnes nenacházím. Dvě z nich jsem považovala za kamarádky a se třetí jsem přišla do styku jen minimálně. Opravdu tomu nerozumím.

Skandál se z mytí kluků stal ve chvíli, kdy toho byla svědkem vaše mladší kolegyně. Proč to brala jinak než vy?

Moje kolegyně je věřící člověk. Myslím, že ji ani tolik nešokoval způsob mytí dětí jako ta věta: Přetáhli si předkožku? V tu chvíli by se v ní krve nedořezal. Já to beru biologicky, ona víc morálně. Navíc jako mamince tří dcer je jí tahle problematika trochu vzdálená. Sama jsem byla nejdřív matkou dcery, až pak syna. I já jsem se až od lékařky dozvěděla, jak důležitý je to úkon z hygienického hlediska.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

1 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
14. března 2017 v 23:39  

Držím paní palce, ať vyhraje. Ten ředitel je morálně pochybný člověk, o údajných svědkyních raději mlčet.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.