Michal Komárek: Uvědomělý žák může vyhrát tričko s logem operačního programu. Ministerstvo ví, jak přiblížit Evropskou unii

čtvrtek 14. září 2017 ·

Ministerstvo školství vyhlásilo soutěž pro žáky druhého stupně ZŠ: „Jak pomohly peníze z EU naší škole“. Citace z pravidel soutěže: „Cílem soutěže je napsat příběh, který soutěžící vymyslí a zašlou v průběhu trvání soutěže. Výběr nejoriginálnějšího příběhu provedou pracovníci Odboru svodných agend.“ Je to téměř dokonalé: Idea, jazyk, „svodné agendy“… A co takhle něco ze života Vladimíra Iljiče a Naděždy Krupské? Nebo čím se baví pionýři v Murmansku?


Michal Komárek (archiv autora)
Vítěz soutěže získá rodinné vstupné do IQLANDIE (cca 600 Kč). Druhá a třetí cena jsou ale snad ještě atraktivnější: Batoh respektive tričko s logem Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání. Myslím, že této představě nemůže téměř žádný teenager odolat! Na „svodné agendy“ bezpochyby dorazí tisíce kvalitních úvah.

Aby bylo jasno: Autor těchto řádek je stoupencem členství ČR v Evropské unii a ideje EU jako takové. To, jaký je současný stav EU a jaké jsou její perspektivy, je pochopitelně na jinou diskusi… To nejhorší, co může ministerstvo školství pro pozitivní vztah kohokoli k EU udělat, je ale prvoplánová provinční ideologizace.

Myslím, že většina lidí se bez problémů shodne na tom, že peníze z EU některým konkrétním školám pomohly. I na tom, že peníze z EU vnesly – nejenom – do školství nesystémový prvek, že s nimi neumíme dobře hospodařit, v horším případě je přímo „vyhazujeme do větru“, v nejhorším zpronevěřujeme. A že nejsme připraveni na to, až jejich pramen vyschne… Není to chyba EU jako takové, ale například právě ministerstva školství.

Má-li smysl něco žáky a studenty o fondech EU učit, pak to, jaký je to komplex potenciálních pozitiv a reálných problémů, podobně jako celá EU.

Jinak je to trochu jako soutěž na téma Okamžiky ze života Vladimíra Iljiče a Naděždy Krupské. První cena: Vstupenka na koncert Alexandrovců. Druhá cena: Kapesní soška Vladimíra Iljiče. Třetí cena: Korespondenční adresa pionýra z Murmansku s přiloženou pohlednicí města. Práce posoudí kádrové oddělení ministerstva školství a kultu.

3 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
14. září 2017 v 9:16  

Pozor, je to ironie!

tyrjir řekl(a)...
14. září 2017 v 14:12  

Hezké dny MazacoMozolnatého Úderníka Komárka a Zatažené Slunce v duši

Jinak je to trochu jako soutěž na téma Okamžiky ze života Vladimíra Iljiče a Naděždy Krupské. První cena: Vstupenka na koncert Alexandrovců. Druhá cena: Kapesní soška Vladimíra Iljiče. Třetí cena: Korespondenční adresa pionýra z Murmansku s přiloženou pohlednicí města. Práce posoudí kádrové oddělení ministerstva školství a kultu.

No tohle? MazacoMozolnatý Úderník Komárek (Michal Komárek, MMÚK ČŠ:) jinde maže, co mu u oponentů pod ruku přijde, a tady si dovoluje šířit poplašné zprávy o našem ctnostném MŠMT - nebo je to snad dokonce ironie (sic!), jak se domnívá paní Carcy?!

Tak tedy nevím, ale mám z těch páně Komárkových úletů za Hezkými dny tak trochu Zatažené Slunce v duši.

:)))

tyrjir řekl(a)...
14. září 2017 v 16:21  

Jinak je to ale, co se týká jeho hlavní myšlenky o neúčelném, neúčinném a zideologizovaném čerpání vzdělávacích EU dotací, myslím, docela dobrý článek.

J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.