Michaela Pixová: Hygienou proti zdravému rozumu

čtvrtek 14. září 2017 ·

„Během prvního týdne synovy docházky mě ve školce zaujalo, že si děti mohou samostatně mazat chleba pomazánkou, přičemž jídlo je na stole delší čas, takže není nutné, aby všichni všechno slupli na povel v přesně vymezeném čase. Toto jsem docenila zejména ve chvíli, kdy jsem se na Facebooku dočetla o peripetiích kamarádky, jejíž syn byl v jiné školce kárán za to, že nesnědl svačinu,“ píše Michaela Pixová na svém blogu, v textu o absurdních hygienických pravidlech.

Michaela Pixová (facebook.com)
Pixová pokračuje:

Když se kamarádka zeptala, zda by její syn mohl dostávat pečivo bez pomazánky, jelikož pomazánky nejí, bylo jí řečeno, že to nejde, protože by to prý pak takto chtěli všichni. Hrdě jsem hlásila, že v naši školce je dětem umožněno samostatně manipulovat s nožem a mazat si chleba podle toho, jak má kdo chuť. Co víc, děti si nádobí samy najdou v polici, a následně jej i samy umístí do myčky, která je přímo ve třídě. Není to skvělé, že se děti takto učí samostatnosti?

Bohužel není, alespoň ne pro hygieniky. Inspekce si na školku došlápla právě v den rodičovských schůzek a bylo rezolutně rozhodnuto, že ve třídách se nesmí mýt nádobí a všechny myčky musí pryč. Mytí nádobí je prý povoleno pouze ve stavebně oddělených prostorách. Než bude možné problém ve školce stavebně vyřešit (pokud vůbec vyřešit půjde), děti budou muset chodit na svačiny do hlavní jídelny, protože školka nemá výtah ani kapacity na to roznášet nádobí do tříd v horních patrech. Děti tak nejen přijdou o značnou část dopoledního programu (vypakovat skupinu 25 předškoláků k společnému odchodu kamkoliv, byť jen do jiné části budovy, je úsilí, které zabere značnou část dopoledne), ale také o dosavadní možnost jídlo si samy servírovat, uklízet po sobě, a především nemuset jíst v přesně vymezeném časovém úseku.

Jak je tedy vidět, některé hygienické nároky přímo vytváří tlak na to, abychom se jako společnost chovali iracionálním a především zcela neekologickým způsobem.

Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...
14. září 2017 v 12:38  

mytí nádobí by se mělo zakazovat,soudruh stalin,když byl ve vyhnanství,dával svou misku po jídle vylízat psovi a pak ji použil znovu

Tomáš Dopita řekl(a)...
14. září 2017 v 14:06  

Paní, hygiena je neprostupné zeď bez jakéhokoliv myšlení. Nám zakázali používat počítačovou učebnu, protože v ní je málo světla - nevhodně umístěná okna. Marně jsme vysvětlovali, že to je právě dobře a že ta okna, která tam jsou ještě zastiňujeme, protože práci na monitoru světlo neprospívá a že tam děti tráví jen hodinu týdně. Nic nepomohlo. Norma je norma. A to vám ani nebudu popisovat problémy lesních školek, které z různých důvodů chtějí být zařazeny do sítě.

Unknown řekl(a)...
14. září 2017 v 14:28  

hygiena ve školách je 20 let stále tragická,zaplácaly se polystyrénem školy,vyměnila se mnohde i okna ale s osvětlením ve třídách se neudělalo nic,lesní a polní školky to je vůbec šílený experiment

krtek řekl(a)...
14. září 2017 v 14:29  

"během synovi docházky" vidím snad jako větší problém než hygienu.

Unknown řekl(a)...
14. září 2017 v 16:07  

problém zmizí až bude higiena

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.