Kapacity v MŠ stále nestačí pro všechny navzdory úbytku dětí

sobota 30. září 2017 ·

Počet dětí v mateřských školách i množství samotných školek v minulých letech v ČR výrazně vzrostly. Souviselo to se zvýšením porodnosti v důsledku demografického vývoje i s kroky politiků, které podporovaly rozšiřování kapacit školek. Zájem o ně dnes i přes opatření vlády převyšuje jejich možnosti, a zařízení musí obvykle část dětí odmítat. Kromě státních školek se zvýšil i počet soukromých, firemních a církevních. Podle statistik ministerstva školství (MŠMT) bylo v uplynulém školním roce v Česku 5209 předškolních zařízení, do kterých chodilo celkem 362.653 dětí. Informuje ČTK.


Vláda tento týden ve své bilanční zprávě uvedla, že díky investičním programům během jejího funkčního období vzniklo ve školkách 1751 nových míst. Od roku 2013/2014 se sice podle vlády snížil počet nepřijatých dětí o 47 procent, přesto stále nejsou místa pro všechny.

Počet školek se podle MŠMT mezi roky 2006 a 2017 zvýšil o 375. Od roku 2014 vyplatil resort na rozvoj 53 mateřských škol dotace 422 milionů Kč. Další peníze na rozšíření kapacit školek rozdělovaly ministerstvo pro místní rozvoj, pražský magistrát, Středočeský kraj a ministerstvo životního prostředí. Dětí ve školkách od roku 2006 přibylo zhruba o pětinu. Před 11 lety jich do školek chodilo 285.419, tedy o 77.234 míň než loni.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.