Zájem o obory na středních školách se letos zásadně nezměnil. Podle některých ředitelů nemají jednotné přijímačky smysl

středa 23. srpna 2017 ·

Zájem o studium na středních školách a počet přijatých studentů se v souvislosti s jednotnými přijímacími zkouškami zásadně nezměnil. Největší zájem byl tradičně o gymnázia, která se také nejrychleji zaplnila. Nejméně žáků chtělo na učební obory s výučním listem. Některé školy vyhlašovaly na maturitní obory ještě další kola přijímacích zkoušek, jejichž součástí už nebyly jednotné testy, aby doplnily své volné kapacity. U učebních oborů bude tento proces končit až koncem prázdnin. Přesné počty studentů v prvních ročnících středních škol proto budou kraje znát až na přelomu září a října. Vyplývá to z dnešní ankety ČTK.



Na maturitní obory se letos na jaře konaly poprvé všude jednotné přijímací zkoušky. Organizovalo je Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT). Přihlásilo se k nim 86.378 dětí. Tři čtvrtiny zájemců o maturitní obor si podaly dvě přihlášky a víc než pětina se hlásila na osmiletá gymnázia. Celkový počet přihlášených na střední školy letos oproti loňsku o něco stoupl, což souvisí s mírným nárůstem počtu žáků končících povinnou školní docházku. Z učňovských oborů se daří celkem dobře naplňovat technické specializace, malý zájem je o služby, jako jsou čalouník, lakýrník nebo karosář, a o stavební obory.


Školy, které v prvním kole nenaplnily svou kapacitu, vyhlašovaly postupně další kola přijímacího řízení, která někde ještě neskončila. Podle předsedy Sdružení učňovských zařízení Karla Dvořáka v nich školy často přijímají prakticky již každého uchazeče třeba i bez zkoušek.


Podle bývalé ministryně školství Kateřiny Valachové, která zavedení jednotných přijímacích zkoušek prosadila, měly jednotné testy právě toto řešit. Nepodařilo se jí ale najít podporu pro minimální nutný výsledek přijímací zkoušky. Mnoho ředitelů škol tvrdí, že jsou jednotné přijímací zkoušky administrativně velmi náročné a bez centrálně stanovené hranice minima bodů pro přijetí nemají smysl.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
23. srpna 2017 v 18:58  

Někdo se stále bojí, že budou známy vstupy a ty budou porovnatelné s výstupy vzdělávání.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.