Stát stopl kritizovanou výuku češtiny pro azylanty. Jazykovou agenturu vlastní antiislamista a příznivec Úsvitu.

středa 23. srpna 2017 ·

Cizinci, kteří v Česku získají azyl, mají nárok na 400 hodin češtiny zdarma. Ministerstvo školství ale bez udání důvodů ukončilo spolupráci s agenturou, která výuku zajišťovala. Nástupce se zatím nepodařilo najít, do výběrového řízení se nikdo nepřihlásil. „Nyní integrujeme cizince bez češtiny,“ kritizuje situaci ředitelka Poradny pro integraci Monika Korábová. Informuje server iDNES.cz.

Vladimír Vitvar (facebook.com)
Ministerstvo školství (MŠMT) potvrdilo iDNES.cz ukončení spolupráce s jazykovou agenturou Parole, kterou si vybralo ve veřejné soutěži loni v květnu. Důvod i datum rozvázání smlouvy odmítlo upřesnit. Ještě v lednu byl však školský resort, i přes výtky Charity ČR, Poradny pro integraci i ministerstva vnitra, s výukou spokojený a tvrdil, že „probíhala tak, jak měla“.


Sdílnější nyní nebyl ani majitel agentury Vladimír Vitvar, který situaci odmítl komentovat. iDNES.cz na začátku roku upozornil, že Vitvar loni kandidoval za protiimigrantsky naladěný Úsvit.


Podle Korábové agentura neplnila zadání smlouvy. „Například v Královéhradeckém kraji nebyli cizinci zařazení do jejich kurzů, škola nekomunikovala, neměli dostatek lektorů, ani prostor, kde by mohli výuku poskytovat,“ řekla iDNES.cz Korábová. Dřívější problémy s agenturou potvrdila i ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

aknelka řekl(a)...
23. srpna 2017 v 14:52  

Hm, tak na jazykové začlenění 23 lidí tu máme i agenturu...
A neříkal Sobotka, že jich je tu jenom 12?

A když už se na ČŠ bavíme o platech ve školství, je zajímavé porovnání třeba s SIMI:
http://krejcifrantisek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=474115. Sice trošku starší údaj, ale aktuálnější si každý jistě dohledá, když ví, co hledat.

Michal Komárek řekl(a)...
23. srpna 2017 v 15:02  

aknelka

Ten odkaz je nevěcný, samotný blog pak urážlivý... Kategorie typu "etnohnus" sem nepatří. veďte, prosím diskusi věcně. Děkuji! hezký den!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.