Zájem o akci Obědy do školy není velký, vadí papírování

čtvrtek 24. srpna 2017 ·

Vůbec poprvé se letos Karlovarský kraj přihlásil do projektu Ministerstva práce a sociálních věcí nazvaného Obědy do škol. Ten už několik let pomáhá českým školákům, jejichž rodiče nemají na obědy ve školních jídelnách peníze. Jenomže zájem v regionu zdaleka není takový, jak krajští radní očekávali. „Je to pro nás trochu zklamání, protože z potencionálních šesti stovek žáků se jich přihlásilo pouze devětadvacet, a to z šestadvaceti škol,“ uvedl krajský radní pro školství Jaroslav Bradáč pro MF DNES.



Jaroslav Bradáč (kr-karlovarsky.cz)
Děti, které se do projektu zapojily, budou od září plnit nutné podmínky. „Aby měly na oběd zdarma nárok, musejí mít řádnou školní docházku a oběd si sníst ve škole,“ připomněla hejtmanka Jana Vildumetzová.


Podle Jaroslava Bradáče měli zástupci Karlovarského kraje k ministerskému projektu jisté výhrady. „Kritizovali jsme, a nebyli jsme jediní, že je zacílený nevhodným způsobem a žadatele podle našeho názoru zatěžuje zbytečnou administrativou,“ řekl. Domnívá se, že se tyto věci odrazily právě i v malém zájmu školáků z regionu.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

4 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
24. srpna 2017 v 8:01  

VAdí papírování.
A dalším důvodem je, že učitelé odmítají rozhodnout, kdo je sociálně slabý. Právem. Tohle ať si rozhodují kompetentní orgány, např. Ospod.

tyrjir řekl(a)...
24. srpna 2017 v 12:17  

Souhlasím s paní Karvaiovou. Učitel není sociální pracovník. Nechť to zajistí MPSV formou poukázek. Škola tu nemá mít výkonnou povinnost. Stačila by jí iniciativní funkce směrem k MPSV, pokud by MPSV sou odpovědnost nedodrželo.

Unknown řekl(a)...
25. srpna 2017 v 6:30  

Učitel má především učit. Nemůže v žádném případě suplovat práci PČR, soudní systém, dozorčí službu, účetní, uklizečku, svačináře, bezpečnostního technika,... V žádném případě nemá právo rozhodovat o tom kdo je a není sociálně slabý, kdo je romského a jiného původu. Není za tyto činnosti placený, neexistuje metodika tohoto tzv. "odhalování". Jde evidentně o práci sociálního odboru.

Eva řekl(a)...
25. srpna 2017 v 10:19  

V článku nejsou bohužel správné informace, škola v žádném případě nerozhoduje o tom, kdo se má dostat do projektu. Jediným, kdo v tomto projektu informuje rodiče je Úřad práce, a to na základě jasně stanovených podmínek. Pokud by si novináři našli správné údaje, nemuselo by docházet k takovýmto omylům.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.