Vyhláška o inkluzi: pracovní komise rady vlády schválila novelu

pondělí 14. srpna 2017 ·

Vyhláška o společném vzdělávání dětí ve školách, která byla schválena loni v září, bude pravděpodobně od 1. září platit v upraveném znění. Pracovní komise pro správní právo Legislativní rady vlády schválila návrh její novely, který předložilo ministerstvo školství. K novele vyhlášky mělo zásadní připomínky několik ministerstev i ombudsmanka. Informuje ČTK.



Současná vyhláška, která upravuje způsob zajišťování podpůrných opatření dětem se speciálními vzdělávacími potřebami, trpí podle ministerstva školství technickými nedostatky a vede k přetížení pedagogicko-psychologických poraden a administrativní zátěži škol. Rozhodlo se proto předložit její technickou novelu, která by měla tyto problémy odstranit. Měla by se tak třeba prodloužit lhůta na vydání zprávy a doporučení od poraden ze tří na čtyři měsíce a ve speciálních školách by mohly vzniknout třídy pro různě handicapované děti.


Zásadní připomínku měly k návrhu ministerstvo práce a sociálních věcí, ministerstvo spravedlnosti a úřad veřejné ochránkyně práv. Podle nich návrh upřednostňuje zájmy zřizovatelů, poraden a škol před zájmy dítěte a výrazně zasahuje do organizace speciálního školství. S novelou nesouhlasilo ani ministerstvo financí, které požadovalo přepracování celého rozsahu podpůrných opatření.


Podle náměstka ministra pro legislativu Jana Kněžínka ale pracovní komise Legislativní rady vlády schválila novelu bez větších připomínek. "Ta vyhláška zůstane tak, jak byla ministerstvem navržena," řekl. Nyní by ji měl podepsat ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD) a od začátku září by pak měla platit.




Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
14. srpna 2017 v 20:48  

Chodaci deti. 1/ snizeni financovani je krute. 2/ snizeni hodin pomoci je fuserske a nicim neoduvodnitelne, Misto, aby se detem dostalo vetsi a lepsi pomoci, zacina dalsi melouchareni ve skolstvi. Chudaci deti.

tyrjir řekl(a)...
14. srpna 2017 v 22:07  

Vystaví učitelé parlamentními stranám předvolební účet?

Pasivní rezistence není cesta z toho svrabu. To, co se s českým školstvím děje (přeměna veřejných škol ze vzdělávacích na sociálně opatrovnická zařízení a růst počtu soukromých škol, je, myslím, Ústavě a Školskému zákonu ČR a Listině lidských práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku ČR a závazným dokumentem EU, odporující atak na samotnou podstatu bytí českého státu, když všechny tyto právní předpisy zcela jasně hovoří o bezplatném počátečním VZDĚLÁVÁNÍ(!). Inkluzí a návrhem Kariérního řádu MŠMT, myslím, samo sebe dost flagrantně usvědčilo, že jedná proti liteře i duchu těchto právních předpisů.

Nebudeme-li schopni jako učitelé tyto věci důsledně pojmenovat, bude to zřejmě, třeba jen z tzv, fondočerpačských důvodů, pokračovat. Se všemi negativními důsledky na osud České republiky (jakéhosi "Bačeského Absurdistánu" - jakési kolonie, tj. cca z 80 % zahraničně vlastněného, z 80 % na EU závislého "neoliberálně korektního pseudo státu" s 80% zfeminizovaným sociálně opatrovnickým veřejným školstvím a nízkými, produktivitě práce neodpovídajícími, zahraničně "oddividendovanými" a "daňově zrájovatělými" platy).

Za fašistické okupace byly zavřeny jen vysoké školy. Za, myslím, už z cca 80 % proběhlé "neoliberální okupace Česka", myslím, českým učitelům a poctivým politikům nezbyde nic jiného, než začít důsledně pojmenovávat věci pravými jmény.

I učitelé mají teď šanci, spolu s rodiči žáků, poctivými podnikateli, zaměstnavateli, starosty obcí atd., tu poctivost v politicích povzbudit.


http://www.ceskaskola.cz/2017/08/muz-v-materske-skole-vzacny-jev-deti-na.html

Dovoluji si České škole a Pedagogickému infu a tzv. Pedagogické komoře připomenout, že by asi bylo vhodné třeba někdy v září vypracovat souhrn předvolebních slibů ke školství alespoň u hlavních parlamentních stran.

J.Týř

Dále viz např.
http://www.ceskaskola.cz/2017/07/vlada-byla-velmi-aktivni-ve-skolstvi.html#comment-6280139516709541290

http://www.ceskaskola.cz/2017/07/stanislav-stech-autori-petice-napsali.html
http://www.ceskaskola.cz/2017/07/bezradne-tapani-na-tema-inkluze.html
http://www.pedagogicke.info/2017/07/marketa-illova-otevreny-dopis-ministru.html
http://www.ceskaskola.cz/2017/07/vsechny-strany-slibuji-zvyseni.html

tyrjir řekl(a)...
14. srpna 2017 v 23:17  

Základní předvolební otázkou pro učitele, žáky, rodiče, zřizovatelé škol a celou veřejnost ve věci školství, myslím, je, zda Vláda, MŠMT ČR a (ex)ministryně školství svym pokusem zanedbat ve školách VZDĚLÁVÁNÍ a přeměnit je prostřednictvím Inkluze a návrhu Kariérního řádu, pokusem přeměnit hrubě podfinancované české školy na jakési "sociálně zdravotní opatrovny", porušili literu a ducha Ústavy, zákonů ČR a Listiny lidských práv a svobod a veřejný zájem na kvalitním VZDĚLÁVÁNÍ.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.