Premiér podpoří přidání učitelům o 15 procent a ostatním o deset procent

úterý 15. srpna 2017 ·

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podpoří na jednání vlády s odbory o růstu platů záměr, aby se tarify ve veřejném sektoru zvedly od listopadu o 15 procent učitelům a o deset procent všem ostatním pracovníkům. Podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly je návrh "seriózní a odpovídá růstu ekonomiky". Jednání kabinetu s odboráři se má konat 21. srpna. Ve hře je několik variant zvýšení výdělků. Informuje ČTK.



Bohuslav Sobotka (psp.cz)
Podle premiéra vláda rozhoduje o zvýšení tabulkových platů 670.000 lidí - hasičů, policistů, učitelů, pečovatelů, umělců a pracovníků dalších profesí. Ministerstvo práce propočítávalo několik možností růstu jejich výdělků. Většinou šlo o přidání mezi osmi a 13 procenty pro vybrané profese od listopadu a od ledna. Sobotka se kloní k variantě růstu tarifu učitelů o 15 procent a všech ostatních o deset procent.


"Jsme schopni se s tím vyrovnat. Ze strany ministerstva financí byly identifikovány potřebné úspory, měli bychom se dohodnout s koaličními partnery, že růst o deset procent pro všechny a o 15 procent pro učitele, by měla být jedna z priorit pro rozpočet," uvedl Sobotka. Podle něj by učitelé měli dostat více proto, že ve srovnání s kantory z jiných zemí EU vydělávají nejméně.




Celý text naleznete zde

11 komentářů:

Unknown řekl(a)...
15. srpna 2017 v 14:54  

nevaž se slávku odvaž se 25%

tyrjir řekl(a)...
15. srpna 2017 v 15:12  

(8 + 15)/2 = 23 / 2 = 11,5 % průměrného za dva roky, vyjde-li to ve vládě a v MF.

HURÁ, pan premiér chce napravit svou dosavadní lež, že těmi osmi % bylo učitelům "pomoženo"! Teď už jde jen o to, jestli mu to #vyjde#... :)))

tyrjir řekl(a)...
15. srpna 2017 v 15:13  

Oprava: ...Teď už jde jen o to, jestli mu to "vyjde"...

Q. E. D. řekl(a)...
15. srpna 2017 v 15:47  

Premiér "podpoří", ne "zajistí"? Vede vůbec tu vládu?

turistao 982 řekl(a)...
15. srpna 2017 v 17:26  

Nevěřím, nevěřím, nevěřím. Už to slibovali tolikrát a výsledek? Velké ...

pratavetra řekl(a)...
15. srpna 2017 v 18:01  

Trošku doplním:
Petr Habáň, tiskový mluvčí MPSV. Ministerstvo zatím nechce konkrétní varianty prozrazovat, odbory však otevřeně navrhují, aby nové platové tabulky od listopadu 2017 znamenaly následující:

Skoro všichni dostanou přidáno aspoň o 10 %.
Rovněž bezpečnostní pracovníci (policisté, hasiči, celníci apod.) obdrží 10 % navíc.
Pedagogickým pracovníkům stoupnou tarify o 15 %.
Zaměstnanci spadající aktuálně do tabulky č. 2 (například strážníci, civilní zaměstnanci Policie ČR, Akademie věd, Grantové a Technologické agentury, chráněných krajinných oblastí a národních parků, České správy sociálního zabezpečení atd.) budou zároveň přesunutí do tabulky č. 3, což by ovšem v některých případech znamenalo navýšení o 25 %!
Lékaři, spadající aktuálně pod tabulky č. 3 a 4, mají přejít pod stupnici č. 5. (kam nyní patří doktoři například na lůžkové péči a záchranné službě), což by znamenalo dokonce valorizaci až o 42 %!

tyrjir řekl(a)...
15. srpna 2017 v 18:33  

Kdo věří generálovi, který zbytečně střílí své vojáky?

Kdo věří premiérovi, který říkal, že zlepší postavení učitelů prosazením Kariérního řádu a nakonec se toho sněmovního jednání ani nezúčastnil?

Kdo věří, že zmatečně vyvolaná květnová "vládní" krize a důvod odstoupení ministryně nebyly jen chabým pokusem premiéra a ministryně zakrýt vlastní nedostatečnost, když sám premiér prohlásil, že z jeho strany jde o "kamikaze pokus"?

Na první dvě otázky jsme, myslím, odpověď už dostali. Jasnější odpověď na tu třetí otázku, myslím, možná ještě dostaneme.

tyrjir řekl(a)...
15. srpna 2017 v 20:03  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...
16. srpna 2017 v 4:37  

Učitel je bezesporu finančně podceněn jako pečovatel o děti, ale jako pedagog je šíleně přeplacen
John Osborne

aknelka řekl(a)...
16. srpna 2017 v 9:21  

Slibem nezarmoutíš.
Budou volby :).

Unknown řekl(a)...
16. srpna 2017 v 23:50  

pokud si někdo mimo školství přečte ty infantilní projevy mladých učitelů.tak jej spíše napadne učitelům ubrat nežli přidat

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.