Petr Honzejk: Vždyť to nejsou žádní uprchlíci, jen migranti! Dehumanizace jako jeden ze strašáků současnosti

sobota 5. srpna 2017 ·

„Ve zdejších debatách o lidech snažících se dostat do Evropy lze často slyšet rozhořčené výkřiky: "Je neuvěřitelné, že se pro ně stále používá termín uprchlík! Vždyť to nejsou žádní uprchlíci, jsou to jen prachsprostí ekonomičtí migranti!" Mluví tak samozřejmě většinou ti, kdo by nejraději na kontinent nepouštěli vůbec nikoho a potřebují ospravedlnit svůj radikální náhled. Hezky to ukazuje, jak důležitá je pro naše prožívání a následné jednání použitá terminologie. Když je někdo uprchlík, tedy prchá před něčím nebezpečným, ohrožujícím, považujeme tak nějak za samozřejmé, že si zaslouží pomoc; člověk by se styděl zabouchnout před ním dveře. Když se ale řekne, že je to jen migrant, který jde za lepším, je málem záslužné hnát ho potěhem,“ píše Petr Honzejk v komentáři pro Hospodářské noviny.

Honzejk pokračuje:


Petr Honzejk (twitter.com)
Upomíná to na prastarou mentální techniku zvanou dehumanizace. Ta spočívá v tom, že jedna skupina lidí začne jinou skupinu nazývat důsledně pejorativně, postupně ji tak zbaví důstojnosti a vůbec všech atributů lidskosti, načež si vůči ní už může dovolit vlastně cokoli. Dehumanizace v současném českém kontextu funguje například tak, že se muslimům začne říkat "bubáci" či "slimáci", až postupně leckomu přijde v pořádku do nich coby do bubáků kopat, jako jsme to viděli nedávno na jednom pražském koupališti.


Tvrzení, že neexistují žádní uprchlíci, ale jen ekonomičtí migranti, je možné označit za soft verzi dehumanizace. Když nerozlišujeme a ze všech lidí přicházejících do Evropy uděláme paušálně ekonomické migranty, "osvobozuje" nás to od jakékoli empatie, pocitu, že by bylo dobré přece jen někomu pomoci.


A co hůř: když se nálepka "ekonomický migrant" nalepí na celou skupinu bez výjimky, umožňuje to pak zastávat extrémní stanoviska, aniž bychom si všimli, že se jedná o extrémní stanoviska. Zatímco jeden možný extrémní postoj k migraci (přijímat všechny) nezastává pochopitelně vůbec nikdo, druhý extrém (nepřijímat nikoho) je v Česku zcela běžný.




Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...
5. srpna 2017 v 7:49  

Pan Petr Honzejk pouze popisuje situaci, ale nehledá příčiny migrace v tak velkém rozsahu. Současná migrace je původu nejen válečného a ekonomického. Velmi často jde však o kombinaci environmentální a ekonomické migrace. Sám již dopředu vytváří předpoklad, že ten kdo je proti migraci je populista, xenofob. Zde je již kousek k označení ještě vyššího stupně dehonestace - rasista, nahnědlý, pravicový extremista a naprostého znevážení jiného názoru.
Příčin migrace je spousta a to od naprosto nekontrolovatelné natality v Africe. Počet obyvatel Afriky je přibližně 1,25 miliardy, který se má v krátké době zdvojnásobit. Problém je, že takto velký počet obyvatel Afrika nezvládne. Otázkou taky je, zda i Evropa je schopna vstřebat několik desítek (stovek) milionů nově příchozích v blízké budoucnosti. O válečné příčině migrace již ví každý své. Velmoci si především na Blízkém východě vyprazdňují své sklady zbraní a s tím pouze souvisí politická a náboženská migrace. Tady si nikdo nebere servítky ohledně civilních obětí a útěku civilistů do bezpečí. Tady by měl pan Honzejk především směřovat své úsilí novináře. Odhalovat příčiny masakrů civilistů v Mosulu, Aleppu,..Jak všichni ví, tak nelze příčinu házet jen na Asada. Asad je pouze v Sýrii, ale v Iráku, Jemenu, Libyi,..vládnou (nevládnou) úplně jiné struktury. Odsudky pana Honzejka by měly být tedy vyvážené a ne jednostranné. To situaci nezlepší.
A ještě mě zajímá přístup k migrantům a muslimům v Japonsku. Kritizuje někdo migrační politiku velmoci ze skupiny G8? Ticho po pěšině. Nejlépe je tedy některé věci zamlžovat, o některých psát jen okrajově a jiné znevažovat a nafukovat.

aknelka řekl(a)...
5. srpna 2017 v 8:37  

Je to tady pořád ještě Česká škola???

Unknown řekl(a)...
5. srpna 2017 v 9:18  

česká soda

Jiri Janecek řekl(a)...
5. srpna 2017 v 9:47  

"Tady by měl pan Honzejk především směřovat své úsilí novináře."

Zásah, křižník potopen. Bingo...

Akorát se obávám, že - vzhledem k tomu jaké slámové panáky staví - on je ten poslední, který by toho byl schopen...

---

Mimochodem, je tam aspoň nějaký apel na občankáře nebo knížecí rady učitelům obecně, jak správně dělat ve škole z děcek slušné lidi?

tyrjir řekl(a)...
5. srpna 2017 v 9:52  

Porušování platných zákonů aktivistickými nevládními organizacemi, jejich spolupráci při trestné činnosti pašování lidí pod ideovými záminkami, byla popsána ve včerejších Událostech a komentářích (Od 22.13 min).

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1096898594-udalosti-komentare/217411000370804

Je to podobný mechanismus, jakým porušují platné zákony vzdělávací aktivisté snažící se protiprávně jednat podle platným zákonům odporující tzv. změny vzdělávacího paradigmatu (redesignace:) školství při pokusech změnit školy ze zařízení primárně vzdělávacích na zařízení primárně sociálně a zdravotně opatrovnická.

Oba výše popsané jevy jsou projevy globálně působícího tzv. NEOLIBERALISMU (diktatury nadnárodního kapitálu), který se snaží i pomocí aktivistických nevládních organizací, jejich pronikáním do stranických, zastupitelských a vládních struktur jednotlivých států pod ideovými záminkami, oslabit národní státy i Evropskou unii jako celek.

J.Týř

Viz např.
http://www.ceskaskola.cz/2017/08/skolsti-odborari-chystaji-kvuli-platum.html#comment-4580328727351461402

Jana Karvaiová řekl(a)...
6. srpna 2017 v 7:30  

Hrníčková bábovka:
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
1 prášek do pečiva
vše se zamíchá a dá péci do trouby vyhřáté na 180 stupňů cca na 30 minut.

A příště, milí pedagogové, se naučíme dělat lasagne.
Hezké léto!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.