Neočkované děti do školky nesmějí. A nově zároveň v pěti letech musí. Zákony si budou od září protiřečit.

sobota 5. srpna 2017 ·

Ještě loni pětileté neočkované dítě do školky nesmělo, letos může. Čtyřleté ani jiné mladší neočkované dítě tam ale dál nesmí. Paradoxní situaci umožňuje kolize dvou zákonů, zákona o ochraně veřejného zdraví a školského zákona. Ten první říká, že přijaty k předškolnímu vzdělávání mohou být pouze očkované děti, druhý zavádí povinnou školku pro pětileté. Tedy i pro děti neočkované. Informuje MF DNES.



„Situace je značně nepřehledná. Považujeme za nesprávné, že děti od tří do pěti let musí mít potvrzení, že jsou řádně očkované, ale najednou v pěti letech se na údaj už nikdo neptá,“ kritizuje nová pravidla pediatrička a místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová.


Zmatky v přijímání dětí do mateřinek způsobila loni v září přijatá novela školského zákona, která od 1. září zavádí povinné předškolní vzdělávání pro pětileté děti. Vzhledem k tomu, že požadavek na přijímání očkovaných dětí nebyl nijak upraven, do školky mají nastoupit i pětileté, které rodiče očkovat nenechali. Podle ministerstva školství totiž z očkování nelze dělat překážku.


„Jediný správný výklad kombinace školského zákona a zákona o ochraně veřejného zdraví je ten, že přijímat lze pouze očkované děti s výjimkou těch dětí, pro něž je předškolní vzdělávání povinné. Takto je naplněn smysl a účel jak zákona o veřejném zdraví, tak školského zákona,“ vysvětluje tiskový odbor ministerstva školství.


Náměstek pro zdravotní péči z ministerstva zdravotnictví a předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula to ale tak logicky nevidí. „Chceme zákon nějakým způsobem novelizovat. Pokud se to udělalo takto, mělo by se změnit i to předtím, tedy předchozí pobyty ve školce by měly být podobné dobrovolnému modu, ve škole už by povinnost očkování každopádně měla být,“ myslí si Prymula.


V Česku odmítá podle dat ministerstva zdravotnictví očkovat svoje děti povinnými vakcínami asi pět až deset procent rodičů.




Rozšířený text na serveru iDNES naleznete zde

1 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
6. srpna 2017 v 7:32  

Klídek.
Rodičové, co stejně své děti schválně do školky nedají nic neřeší a nebudou nijak potrestáni. Tudíž proč se někdo vzrušuje nad zněním zákona o očkování apod.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.