Maturitní slohové práce. 15 procent studentů letos uspělo s odvoláním, středoškolská unie navrhuje změny

pondělí 28. srpna 2017 ·

Patnáct procent maturantů letos uspělo s odvoláním proti výsledkům své slohové práce při státní maturitě. Žádost o přezkum podala tisícovka studentů. Radiožurnálu to řekl šéf organizace Cermat, která zkoušky připravuje, Jiří Zíka.



„V loňském a předloňském, kdy písemné práce hodnotili hodnotitelé na školách, byla úspěšnost odvolání 57 a 37 procent, v letošním roce 15 procent," říká Zíka.


Maturitní slohové práce z češtiny by do budoucna mohlo kontrolovat víc hodnotitelů. Dnes čte většinu prací jeden člověk. Dvojitou kontrolou projdou jen práce s méně body. Změnu navrhuje Česká středoškolská unie (ČSU).


„Práce, které by byly na trojku, čtyřku nebo pětku by byly hodnoceny minimálně dvěma lidmi. Ve chvíli, kdy by se hodnotitelé neshodli na známce, tak by se přidal ještě jeden hodnotitel, tak aby tam byla nějaká shoda,“ vysvětluje předsedkyně ČSU Lenka Štěpánová.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
28. srpna 2017 v 7:20  

Zase demagogický nadpis, milá redakce. 15% z čeho?. 15% ze všech živě narozených dětí? Nebo 15% z těch, co nejely na školní výlet. Zase populistické ohýbání reality!

Simona CARCY řekl(a)...
28. srpna 2017 v 7:23  

Středoškolská unie si zase pro změnu nevidí do úst. Přidání jednoho dalšího hodnocení od dalšího hodnotitele zvyšuje náklady na hodnocení (to chápu, že unii nezajímá), ale hlavně prodlužuje dobu, za kterou bude finální hodnocení vyřčeno. Že bychom předsadili konání písemných prací na leden, aby se to podařilo ohodnotit navýšeným počtem hodnocení a hodnotitelů včas?

Josef Soukal řekl(a)...
29. srpna 2017 v 8:18  

Z PI:
Nicka Pytlik řekl(a)...
Ve chvíli, kdy by se hodnotitelé neshodli na známce, tak by se přidal ještě jeden hodnotitel, tal aby tam byla nějaká shoda,

Přijatelné schema je jednoduché. Při předpokládaném hodnocení výborně jeden hodnotitel, chvalitebně dva hodnotitelé, dobře tři, dostatečně čtyři a nakonec nedostatečně pět hodnotitelů. Pokud někoho ale doopravdy chytrého napadne, že odměna za opravenou práci bude pevná, a že se bude dělit mezi hodnotitele rovným dílem podle jejich počtu, pak se pytlici vsadí o svoji celoroční nadtarivní složku platu, že u drtivé většiny maturitních pací bude navrženo hodnocení výborně.
Princip shody byl použit už u prvního českoslovanského číslicového počítače SAPO, který měl tři aritmetické jednotky. Při shodě alespoň dvou výsledků, byl tento prohlášen za správný. Nebo tak nějak.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.