Do školy už v srpnu, prázdniny by začaly v červnu. Změna pomůže dětem i rodičům, říká její zastánce

pondělí 28. srpna 2017 ·

Posuňme letní prázdniny v Česku o měsíc tak, aby začínaly už v červnu, kdy jsou mimo jiné delší dny. Lidé by se dostali co ciziny levněji a bez stresu v dopravě, změna by se projevila také na konci pololetí kolem Vánoc. Navrhuje to gymnaziální profesor Milan Kůtek. Asociace cestovních kanceláří pak navrhuje zavedení takzvaných klouzavých prázdnin, což by prodloužilo letní sezonu. Ministerstvo školství ale změny odmítá. Informuje server Aktuálně.cz.



Milan Kůtek (gymcheb.cz)
"Takto rozložená pololetí nedávají smysl. Lepší by bylo, aby první pololetí začalo v srpnu a končilo před Vánoci, druhé pololetí by pak začalo v lednu a skončilo na konci května," domnívá se Kůtek. "Dovolené v zahraničí jsou levnější v červnu. Němci, naši nejpočetnější sousedé, mají prázdniny převážně v srpnu, takže bychom se s nimi vystřídali," dodává.


"V červnu se paříte s dětmi ve třídě a všichni takzvaně melou z posledního. Místo toho by bylo lepší skončit už v květnu. Srpen a září se mi zdají pro výuku snesitelnější, rána a dopoledne jsou již chladnější," vysvětluje Kůtek. V červnu jsou také delší dny.


Pokud by se letní prázdniny posunuly na červen a červenec, končilo by první pololetí již před Vánoci. Žáci by si tak splnili všechny povinnosti spojené s koncem pololetí před Vánoci a měli by klidné svátky. Namísto stresového období testů a zkoušek, které nyní následuje po Vánocích před pololetním vysvědčením, by začátkem ledna v klidu vykročili do druhého pololetí.


Ministerstvo svůj odmítavý názor nezměnilo, ale o argumentech se jeho zástupci podrobněji bavit nechtějí. "Podle nás jednoznačně převládají důvody proti, například případná nutnost změny školského zákona. Negativně by to ovlivnilo organizaci přijímacího řízení na střední školy, rozkolísané by byly i termíny pro přijímací řízení na vysoké školy," říká mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...
28. srpna 2017 v 8:45  

to součásné flákání a neučení musí jednoho dne stejně skončit

Unknown řekl(a)...
28. srpna 2017 v 9:50  

Mám lepší nápad. Prázdniny by mohly začínat v polovině června a končit v polovině září. Proč nevyjít studentům vstříc. Dovolenou učitelů pak zvednout z 8 týdnů na deset. Když můžou ve Finsku zavádět šestihodinovou pracovní dobu, tak proč ne?

Tlumočník řekl(a)...
28. srpna 2017 v 13:59  

Pan Kůtek je gymnaziální profesor? Domníval jsem se, že tento titul skončil s první republikou. Ale jinak viditelně nemá co dělat, když vymýšlí takovéto hlouposti.

Q. E. D. řekl(a)...
28. srpna 2017 v 16:16  

Bacha, je v komisi, takže nekritizovat, nebo… 😂

http://www.cheb.cz/komise%2Dskolska/os-33136

Jana Karvaiová řekl(a)...
28. srpna 2017 v 20:07  

Proboha ne

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.