Ze školy odchází oblíbená učitelka. Dětem ani rodičům se to nelíbí

čtvrtek 6. července 2017 ·

Místo aby se těšili na prázdniny, loučili se prvňáčci na základní škole Barvířská v centru Liberce se školním rokem s pláčem. Třídu totiž opouští jejich učitelka, která je měla vést i v příštích letech. Její odchod nebyl dobrovolný. Společně s ní navíc na prvním stupni končí dalších šest učitelek z deseti. Reportáž přináší server iDNES.cz.


Důvodem jsou podle nich neshody s vedením. Ředitel školy ale nepovažuje výpovědi za závažný problém. Navíc už prý má za učitelky náhradu.

„Cítíme se ukřivděné, jakým způsobem tady s námi bylo jednáno. Nikdo tu s námi nevede dialog, vedení nechce slyšet náš názor. Když chceme zavést nějaké novinky, jsme utnuté hned na začátku,“ shoduje se šestice učitelek, jejichž jména redakce zná, ale nezveřejní.

„Navrhovala jsem třeba třídění odpadů ve škole. Sbírá se tu jen papír a hliník, ale třeba vůbec ne plasty. Byla bych se toho i ujala, ale nebyl zájem. Chtěla jsem rovněž vyzdobit okna ve třídě. Také jsem narazila. Buď to budou mít všichni jednotné, nebo nic. Tady se nehledají důvody, jak by něco šlo, ale jak to nejde,“ upozornila mladá učitelka.

Její loučení se třídou bylo velmi emotivní. Odchod se nelíbil ani dětem ani jejich rodičům. Ti dokonce uvažovali i o petici nebo o tom, že do školy pošlou na kontrolu inspekci.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
6. července 2017 v 6:30  

Tady lze těžko někoho rozsoudit, jednak chybí informace a na druhé straně zde jde o příliš emotivní jednání. Z těch dvou uvedených případů propuštěných učitelek lze jen dovozovat neporušení Zákoníku práce.

"Učitelky se nicméně zlobí, že neměly šanci poznat, kdo je ve třídách od září nahradí".

Toto jsem již nepochopil vůbec. Po podání výpovědi již učitel nemá jakoukoliv šanci ovlivňovat dění na škole.

Unknown řekl(a)...
7. července 2017 v 13:45  

Odkdypak vede vedení se svými zaměstnanci dialog? Kde to žijí. V našem státě chtít dialog mezi nadřízeným a podřízeným. Ministerstvo, kraj, starosta, ředitel nařídí a učitel skáče. Když neuteče a neskáče kopnou ho do ... nebo mu dají kopačky. Jen se diví, jak to, že to školství tak blbě funguje.

Nowak řekl(a)...
7. července 2017 v 15:59  

Propustit učitelku, která má prac. smlouvu na dobu neurčitou, lze jen velmi obtížně v souladu se ZP. Nechtělo by to právníka a soud místo pláče? Neměl by se zřizovatel zajímat o bližší důvody propuštění 6 učitelek naráz a správnost propuštění po formální stránce?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.