Ondřej Andrys: Příspěvek České školní inspekce k podpoře pedagogického leadershipu

čtvrtek 6. července 2017 ·

„Česká školní inspekce s přispěním expertního týmu, složeného z externích specialistů na různé teoretické i praktické aspekty vzdělávání, vytvořila a pilotně ověřila specifický vzdělávací program zaměřený na otázky rozvoje sebe samých a druhých, na mentorské dovednosti vedoucích pracovníků, na vedení a řízení změny a na příklady dobré praxe v rámci řízení pedagogického procesu, tedy na témata pokrývající právě stěžejní dovednosti leadershipu ve vzdělávání,“ píše náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys v letním speciálu časopisu Řízení školy, který se věnuje roli ředitelů škol.

Andrys vysvětluje:

Mezinárodní šetření TALIS, jehož poslední cyklus byl realizován v roce 2013 (a v roce 2014 byl doplněn o dílčí šetření na národní úrovni), poskytlo odborné pedagogické veřejnosti řadu podstatných informací mimo jiné o tom, jaké vzdělávací potřeby vedoucí pracovníci českých základních škol sami u sebe identifikují. Klíčovým sdělením byla absence vzdělávacích témat spojených s pedagogickým leadershipem.

Většina odborníků se nepochybně shodne na tom, že aktuální profilace funkčního studia pro ředitele škol se na řízení pedagogického procesu zaměřuje poměrně málo, přestože je tzv. pedagogický leadership z hlediska orientace na vzdělávací úspěch každého žáka a maximální využití potenciálu jak na straně učitelů, tak na straně žáků komplexem naprosto zásadních dovedností. Pokud navíc ředitelé škol sami vnímají právě tuto oblast jako klíčovou a pro ně potřebnou, je v zásadě povinností na to reagovat, ať už v rámci úprav profilace funkčního studia, nebo prostřednictvím nabídky dalších vzdělávacích aktivit.


Celý text naleznete v letním speciálu časopisu Řízení školy (nakladatelství Wolters Kluwer)

2 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
7. července 2017 v 9:13  

ANO! LídrČip je to, co české školství potřebuje! Že prý během pár let bude moci učit kdokoli. Nešlo by to také bez ČŠI? :)))

Unknown řekl(a)...
7. července 2017 v 13:27  

No asi šlo. Inspektora taky může dělat kdokoliv. Školu taky může řídit kdokoliv. Jen musí mít politickou podporu.
Hlavně to chce školení. To vyřeší všechno. Co takhle nahradit školy školeními. Že s tím ještě nějací novátoři nepřišli.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.