Zdeněk Sotolář k chybám Iniciativy Pedagogická komora

úterý 25. července 2017 ·

„Na druhé straně je vznik Učitelské platformy také reakcí na chyby, kterých se organizátoři Iniciativy PK dopustili a které zůstávají ve stínu úspěšné petice,“ napsal Zdeněk Sotolář v textu k „rozkolu“ v řadách učitelů. Požádali jsme ho, zda by mohl být ohledně chyb Iniciativy Pedagogická komora konkrétnější. Sotolář odpovídá:


Zdeněk Sotolář (archiv autora)
Se skupinou jsem se rozešel již dávno, ale uložil jsem si bobříka mlčení (s výjimkou jednoho blogu) ve snaze nepoškodit myšlenku učitelské komory. Stručně, co se mi nelíbilo a co považuji za chyby. Teď prosím mluvím pouze za sebe, ne za Učitelské profesní sdružení.

Začalo to již brzy po vytvoření „uzavřené“ skupiny, když nebyly schvalovány některé příspěvky. Za chybu považuji přípravu obou setkání: první bylo z veřejného náhle (řekl bych dokonce svévolně) změněno na setkání zástupců asociací, druhé bylo předem vykleštěno podmínkou, že se na něm nebude o ničem rozhodovat. Nevznikl slibovaný přípravný výbor, který by reprezentoval náznak kolektivního vedení. (V této chvíli jsem skupinu PK opustil.) Pak byly předloženy stanovy „vůdcovského“ typu. Příliš pravomocí pro prezidenta, žádné kontrolní mechanismy. Spolek PK měl vzniknout na jaře, pak do konce června, ale nevznikl dosud. Vylučování diskutujících, kteří „shodou okolností“ mají jiný názor, byla chyba fatální, i když je interpretováno jako porušování diskusních pravidel.

26 komentářů:

Unknown řekl(a)...
25. července 2017 v 9:41  

PK vystoupila jako "revoluční" akční uskupení, které provedlo za poslední desetiletí nevídanou věc. Shromáždilo během týdne 21 000 hlasů proti totálnímu zmetku z dílny MŠMT. To vyvolalo děs mnohých, ale především však těch zainteresovaných. Byly tak ohroženy penězovody ze státního rozpočtu, což se plně projevilo po nepřijetí KŘ.
A učitelská platforma? Dodnes není známo kolik má přívrženců, zda se jedná o desítky, stovky nebo tisíce kantorů. Pokoutná jednání s "letním ministrem" bez patřičného mandátu a podpory pedagogické veřejnosti pak vypadají na klasickou oportunistickou politiku.

janak řekl(a)...
25. července 2017 v 9:54  

Uzavřená skupina má své důvody - ne každý tak může vědět, co chystáme a o čem mluvíme - aby pak slova vytržená z kontextu někde prezentoval. Vylučování z diskuse je pak nikoli za jiný názor, jak opustivší rádi poplakávají, ale za osobní napadání typu - "půjdu po vás tak dlouho, dokud tu budete škodit."Myslím, že je načase v zájmu společném opustit především osobní animozity.

Unknown řekl(a)...
25. července 2017 v 10:13  

janak

Vstup do ilegality není řešením. Názory je třeba veřejně prezentovat a získávat sympatizanty pro dozajista bohulibé cíle. Všichni velmi dobře víme, že jakékoliv názory někdo hbitě vynese z jakékoliv uzavřené skupiny. Je nutná transparentnost jednání, jinak kantoři neuvěří.

Simona CARCY řekl(a)...
25. července 2017 v 10:16  

Nejsem si jistá, jak moc je to poplácávání se po zádech navzájem v IPK namístě.
Číslo 21000 je velmi málo ve srovnáním s jinými internetovými akcemi. A to nemluvím o shlédnutích videí, která snadno překračují miliony. To je ale jiná otázka. V době elektronických komunikací lze oprávněně očekávat, že vyjádření podpory v dvousettisícihlavé komunitě učitelů bude bohatší. Buď nebyly předloženy ideje vlastní většině, nebo nebyl většina ani oslovena. Myšlenku, že to většinu učitelské komunity nezajímá, zde zatím nepřipouštím, i když o ní uvažuji. Takže pro mne jde o zbrklé vyhlašování války v době, kdy nebyla zformována ani armáda. Část armády nemá ponožky, 17% nemá čepice a jednotící znak je mizerný žold. A tamhle ti dva vzadu ani netuší, že jsou už v armádě....
Takže příště - lepší domácí přípravu a hledat spojovací prvky. Shodit něco je snadné, ale něco postavit je o krapánek těžší, kluci!

Unknown řekl(a)...
25. července 2017 v 10:54  

"I bosí etiopští bojovníci (Habeš) dokázali porazit dobře vykrmenou a vyzbrojenou italskou armádu."

Někde a někdy ta "rebelie" začít musela, protože podhodnocené české školství jede na hranici kolapsu. Chlapci a děvčata se vskutku budou muset domluvit. Jen mám pochyby o tom, že ta jedna skupina, která je napojena na penězovody se jich jen tak vzdá.

Jana Karvaiová řekl(a)...
25. července 2017 v 11:09  

Plně souzním s paní Simona Carcy. Vystihla to přesně. Já ze sporu cítím zcela primitivní emoce typu žárlivost, strach o to, komu bude přiklepnuto prvenství apod.

Unknown řekl(a)...
25. července 2017 v 11:26  

Jana Karvaiová

Vše ve stylu status quo? Jsem hrdý na to, že jsem nikdy nebyl členem žádné politické strany a hnutí a nebyl jsem taktéž nikde organizován, ale současné situace ve školství již mám plné zuby. Plné kecky mám již slibů od všech politických stran ve stylu "školství je pro nás prioritou" a "vaše platy budou na 130%". A jak je vidět, takových nespokojenců začínají být desetitisíce.

Pepouš řekl(a)...
25. července 2017 v 11:41  

Simona CARCY
Poslední petici bych nesrovnával s internetovými akcemi, kde je "podpis" nebo "like" otázkou několika málo kliknutí. Petice s 21 000 podpisy na papíře zajištěnými během dvou týdnů od učitelů na konci školního roku mi naopak přijde jako velké překvapení. Ukazuje to na rostoucí nespokojenost učitelů s děním ve školství v posledních letech. Bez ohledu na další okolnosti a pochybnosti ohledně iniciativy Pedagogická komora považuji počet podpisů v petici za nečekaně vysoký. A utvrzují mě v tom i různé reakce lidí z MŠMT, kteří se snaží znění petice a její signatáře všemožnými způsoby napadat.

Simona CARCY řekl(a)...
25. července 2017 v 13:00  

V roce 1642 se v Sasku konala bitva, jejíž výsledek byl neslavný. Císařští zdrhli z bojiště. Arcivévoda Leopold usoudil, že na vině je Madlonův pluk a tak bylo rozhodnuto, že bude potrestán stětím každý desátý příslušník tohoto pluku. Toto sluje decimací. Získaných 21000 podpisů vypadá podobně vůči cca 200000 učitelů. Taky tak trochu decimace, jen z opačné strany. Jako by se učitelé nebrali o své zájmy a decimovali se sami. Na to myslím, když nastavuju zrcadlo "úspěchu" 21 tisíc podpisů.

Tantris1978 řekl(a)...
25. července 2017 v 13:07  

Jen pro pořádek - učitelů není 200 000, ale 150 000.

Jana Karvaiová řekl(a)...
25. července 2017 v 13:28  

Fando Moudrý, asi jste to ne úplně pochopil. jinak, jestli se bude třeba stávkovat, jsem první, kdo se hlásí.

Jana Karvaiová řekl(a)...
25. července 2017 v 13:31  

Odložení kariérního řádu byla souhra několika okolností. Od petice, přes politickou situaci až po blížící se volby. Jak jinak si vysvětlit, že např. petice proti inkluzi v české podobě podepsalo přes 76 tisíc lidí a nestalo se nic, byť byli také osloveni politici a další celkem vlivná místa. To jsem chtěla říct tím předchozím komentářem.
Naštvání a zvednutí se vlny odporu vítám velice.

janak řekl(a)...
25. července 2017 v 13:32  

Ad Simona Carcy a Jana Karvaiová - v žádné ilegalitě nejsme, kdo se chce přihlásit, má možnost. Oni ti nositelé "jiných názorů" často nedokázali své postoje srozumitelně obhájit, protože na newspeak se u nás moc nehrajea pak byli poněkud roztrpčeni. A 21000 fyzických podpisů během týdně a následné odstřelení kariérního řádu bych tedy za malý úspěch nepovažovala, při vši skromnosti. A myslím, že té češtinářské rivality už bylo dost.

Jana Karvaiová řekl(a)...
25. července 2017 v 13:47  

Nevím o tom, že bych psala o ilegalitě.

Unknown řekl(a)...
25. července 2017 v 15:06  

" podepsalo přes 76 tisíc lidí"

Mnohým učitelům na běžných ZŠ naprosto nedocvaklo, že se jich inkluze po českém způsobu bude nějakým způsobem dotýkat. Takové ty připitomělé řečičky ve sborovnách ZŠ ve stylu: "Však ono to nějak dopadne a za chvíli se to zruší" byly běžnou odpovědí při zavádění inkluze. Mám obavy, že dodnes velká část pedagogů na druhém stupni ne plně pochopila zrůdnost inkluze po českém způsobu. Ona totiž paní Kateřina na to šla poměrně chytře, protože inkluzi a její dopady moc nekomentovala a jenom se u toho usmívala. Odpověď je tedy jednoduchá. Do protestů ohledně inkluze nebyli vtaženi učitelé základních a středních škol. MŠMT postupovala ve stylu "rozděl a panuj". A proto ta situace od 1.9. 2016.

Unknown řekl(a)...
25. července 2017 v 15:10  

Stará dobrá Simona CARCY. Jako před několika lety za pana Wagnera na České škole.

janak řekl(a)...
25. července 2017 v 19:12  

Jana Karvaiová - omlouvám se, to byl pan Moudrý. Nicméně trvám na tom, že v ilegalitě nejsme, ani nejsme žárliví... a prvenství v tom, že jsme ministerstvu něco shodili ze stolu, prostě máme. Z čehož bude mít prospěch celý stav učitelský. Nedejte na to, co tu píše např. pan Robert Čapek, který rád dělá diagnózy od klávesnice.

Jana Karvaiová řekl(a)...
25. července 2017 v 20:03  

Add janak
Ja to taky shodila se stolu, pro informaci.poradala jsem petici u nas ve skole.

Unknown řekl(a)...
25. července 2017 v 21:16  

"Uzavřená skupina má své důvody - ne každý tak může vědět, co chystáme a o čem mluvíme"

Když ne ilegalita, co to tedy je? Řítíte se takto do izolace. Právě každý učitel by měl vědět co chystáte a čem mluvíte. Takto si důvěru učitelstva nezískáte. Otevřenost je základ.

janak řekl(a)...
26. července 2017 v 10:02  

Fanda Moudrý - a co vám brání se přihlásit? Je tam skoro 4000 členů.....jiné diskusní učitelské skupiny, i otevřené, mají nanejvýš stovky. Ta skupina JE pro učitele a další pedagogy či lidi na ně napojené. Proto je uzavřená.

Unknown řekl(a)...
26. července 2017 v 10:32  

janak

Tady v žádném případě nejde o mou osobu. Já jsem podporovatelem této změny. Jen chci naznačit, že je nutná podpora dalších desetitisíců kantorů (ne všichni holdují FB). A to ve stylu propagace myšlenek a jejich "prodej" v masmédiích, školách, v diskusích, v debatách s učiteli v okresech, do čela "hnutí" musí být postaven charismatický vůdce,... Vím, je to nadlidský úkol a chybí finance a čas. Ale v současnosti jiné cesty není. Nelze jen spoléhat na naštvanost učitelů s nečinností a politickým oportunismem MŠMT. Velký penězovod z MŠMT byl nepřijetím KŘ přeťat, ale jistí pánové a dámy už hledají nové cesty a cestičky jak se k financím přisát.

janak řekl(a)...
26. července 2017 v 11:19  

Ad Fanda - všechno monitorujeme. Kdybyste byl s námi, viděl byste to. Kromě fcb máme i web, samozřejmě. Výstupy v médiích - pokud se nám podaří se tam prodrat. Sháníme koordinátory do škol. Začali jsme v únoru, tak se snad opravdu neflákáme.

Unknown řekl(a)...
26. července 2017 v 16:21  

janak

Vítám jakoukoliv změnu a podporuji vznik Pedagogické komory. Jen jsem chtěl naznačit možná úskalí. Ostatně mé příspěvky hovoří jasně.

Unknown řekl(a)...
26. července 2017 v 19:45  

žádnou komoru nepotřebujeme ale moderní školskou reformu 2050

janak řekl(a)...
27. července 2017 v 12:23  

Ad laimes - dos´t bolo reforem! Pedagogická komora - tedy možnost jejího vzniku - vadí tolika vlivným lidem, že určitě děláme dobrou věc.

Unknown řekl(a)...
27. července 2017 v 12:58  

poslední systémová reforma proběhla ve 48 a podle ní fungujeme doposud,další měla proběhnou po sjezdu v 81 roce,jenže se na to soudruzi vykašlali,po roce 89 na školství už kašlali všichni, ekonomika bude fungovat podle neviditelné ruky trhu a školství na entuziasmu kantorů

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.